Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

"Bijbels smokkelen net zo spannend als bungeejumpen"

Voor bijbelsmokkelaars werd 9 november 1989 een feestdag.

in Geloven

We smokkelden soms wel 4000 bijbels per keer de grens over. Met zo’n voorraad een grenspost passeren was altijd spannend. Dat zegt Ben Hobrink, één van de Nederlanders die vele jaren bijbels smokkelde naar christenen achter het IJzeren Gordijn.

Bijbels smokkelen kun je qua spanning vergelijken met bungeejumpen nu, schetste Hobrink. Hij kwam als student bij de christelijke organisatie Open Doors terecht en bleef er tientallen jaren voor werken. Opkomen voor verdukte christenen was en is nog steeds de belangrijkste doelstelling van Open Doors.

Luxe
Voor Hobrink en andere bijbelsmokkelaars werd 9 november 1989 een feestdag. ‘Maar je zag ook dat het geloofsleven van christenen die zich in de DDR voor meer vrijheid hadden ingezet na de val van de Muur ging vervlakken’. Hobrink wijt die vervlakking onder meer aan de luxe waarmee mensen in Oost-Duitsland ineens werden overspoeld.

Beluister het fragment

Bron: Dit is de Dag

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons