Icon--npo Icon--menu Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Paus: levenslang is verborgen doodstraf

Christenen moeten strijden voor afschaffing doodstraf

in Nieuws

"Alle christenen zijn opgeroepen te strijden voor de afschaffing van de doodstraf". Dit heeft paus Franciscus donderdag gezegd tijdens een toespraak voor de Internationale Strafrechtsvereniging. Tevens haalde het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk uit naar levenslange celstraffen. Die komen volgens de kerkvorst neer op "een verborgen doodstraf", aldus Italiaanse media.

(imported body)

Franciscus herinnerde eraan dat de Staat Vaticaanstad onlangs levenslang uit het wetboek van strafrecht heeft geschrapt. In veel West-Europese landen worden tot levenslang veroordeelden na zo'n 20 jaar vervroegd vrijgelaten. Nederland is daar een uitzondering op: levenslang is echt levenslang. In een klein aantal gevallen wordt bij koninklijk besluit gratie verleend.

De paus keerde zich ook tegen bepaalde extra beveiligde gevangenissen. Die kunnen neerkomen op "een manier van marteling", als contacten met andere menselijke wezens worden ingeperkt. Franciscus wijst op studies die aantonen dat de omstandigheden in extra beveiligde gevangenissen kunnen leiden tot psychisch lijden, zoals paranoia, angsten en depressies.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Venezolaanse oppositie vraagt paus om hulp

Venezolaanse oppositie vraagt paus om hulp

De Venezolaanse oppositie heeft de hulp van paus Franciscus ingeroepen om een eind te maken aan de ernstige politieke en economische crisis in het...

Paus Franciscus verslaat zijn miljoenen op Instagram

Paus Franciscus verslaat zijn miljoenen op Instagram

@Franciscus derde meest gevolgde wereldleider

Gert-Jan Schaap

Luidt priestertekort einde van celibaat in?

Luidt priestertekort einde van celibaat in?

Getrouwde priesters mogelijke oplossing priestertekort