Icon--npo Icon--menu Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Kerk in Honduras wil gesprek aangaan met bendes

Kerk wil bemiddelen tussen de gevaarlijke bendes en de regering

in Nieuws

De Kerk in Honduras wil het gesprek aangaan met de gewelddadige bendes die het Centraal-Amerikaanse land teisteren. De Kerk hoopt zo als bemiddelaar te kunnen optreden. Hulpbisschop Juan Jose Pineda van bisdom Tegucigalpa heeft aangeboden te bemiddelen tussen de bendes en de regering.

"Veel mensen willen daar niets van weten, maar we moeten met elkaar praten" zei hij tegen de lokale krant El Heraldo. De reden daarvoor is dat de bendes zich, zo zegt de hulpbisschop, in een "spiraal van geweld" bevinden en daar uitweg uit weten te vinden. Honduras staat bekend als een van de gevaarlijkste landen in Latijns-Amerika.

Maras
De bendes staan beter bekend onder de naam Maras. Dit zijn bendes die oorspronkelijk zijn ontstaan in de arme wijken van Amerikaanse steden, waar veel Latijns-Amerikaanse migranten wonen. Sinds 2000 breidden de Maras zich steeds verder uit naar Centraal-Amerika, vooral vanwege het hardere optreden van de Amerikaanse justitie tegen hen. Ze verdienen hun geld voornamelijk met de handel in wapens, drugs en mensen. Daarbij wordt veel geweld gebruikt, ook omdat de bendes elkaar bestrijden. De bendeleden staan erom bekend dat ze vaak vele tatoeages hebben waarmee wordt aangetoond dat ze lid zijn van hun bende.

El Salvador
Naast Honduras, zijn Maras ook in Guatemala en El Salvador zeer actief. In El Salvador, waar naar schatting van mensenrechtenorganisaties tot 100.000 mensen behoren tot een van de Maras, bereikte de Kerk door bemiddeling onlangs een wapenstilstand tussen de verschillende bendes. Dit had een zichtbare terugloop in het aantal moorden tot gevolg.

Bron: Katholiek Nieuwsblad | Foto: Youtube.com

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Claartje Kruijff  is de nieuwe Theoloog des Vaderlands

Claartje Kruijff is de nieuwe Theoloog des Vaderlands

Bekendmaking tijdens 'Nacht van de Theologie'

Sjoerd Wielenga

Non-stop bidden voor je buurt; waarom zou je?

Non-stop bidden voor je buurt; waarom zou je?

Vandaag is het Burendag! Een dag waarop veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Wist je dat zes kerken in Amersfoort een week lang 24 uur...

Mirjam Hollebrandse

Wordt Rikko Voorberg zaterdag Theoloog des Vaderlands?

Wordt Rikko Voorberg zaterdag Theoloog des Vaderlands?

'Het is hoopvol dat een theoloog in nieuwsprogramma’s komt'

Sjoerd Wielenga