Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Katholieke Kerk kiest niet voor een meer open houding naar homoseksuelen

in Nieuws

Paus Franciscus heeft zondag op het Sint Pietersplein de buitengewone synode over het gezin afgesloten met een toespraak voor ongeveer 70.000 gelovigen. De gesprekken met de 191 bisschoppen blijken niet voor de door hem gewenste veranderingen te hebben gezorgd.

De bisschoppen die deelnamen aan de synode zien een meer open houding tegenover homoseksuelen niet zitten. Dat was zaterdag te lezen in het definitieve document, nadat de 191 bisschoppen hierover hadden gestemd. Uit cijfers die het Vaticaan naar buiten bracht bleek dat meer dan de helft akkoord ging met de hervormingen, maar de benodigde twee derde meerderheid niet werd gehaald. In de conclusie staan dan ook verklaringen die al eerder zijn gebruikt, zoals dat discriminatie van homo's "moet worden vermeden".

In een eerdere versie stond juist dat homoseksuele mensen kwaliteiten hebben "die zij met de christelijke gemeenschap willen delen". Dat is niet in de uiteindelijke versie gekomen. In het tussentijdse document werd ook gesproken over het "bieden van een gastvrij thuis" aan homoseksuelen binnen de Rooms-Katholieke Kerk en "acceptatie en waardering van hun homoseksuele geaardheid".

Paus Franciscus liet al laten weten dat hij de conclusies van de bisschoppen overneemt en niet alsnog met een eigen document komt. Desondanks pleitte hij zondag in zijn toespraak alsnog voor verandering: "God is niet bang voor nieuwe dingen. Daarom blijft Hij ons altijd verrassen. Hij opent onze harten en leidt ons door het onbekende."

De Nederlandse belangenvereniging voor homoseksuelen COC is "zwaar teleurgesteld" in de conclusies. Volgens voorzitter Tanja Ineke stond de deur op een kier, maar die lijkt door de bisschoppen hard te zijn dichtgeslagen in het gezicht van Rooms-Katholieke lesbiennes, homo's, bi's en transgenders (LHBT's).

 

Bron: ANP

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

‘Abortus ligt hypergevoelig’

Gert-Jan Schaap

ethisch dilemma 13 juni 2018
Paus troost huilende jongen en geeft hoopvol antwoord

Paus troost huilende jongen en geeft hoopvol antwoord

‘God was trots op jouw vader’

‘Meest heilige auto ooit’ wordt binnenkort geveild

‘Meest heilige auto ooit’ wordt binnenkort geveild

Paus wil Lamborghini Huracán niet; wordt verkocht voor het goede doel

Gert-Jan Schaap

paus 6 april 2018

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’