Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Homoseksuelen welkom in RK Kerk

"Begrip 'familie' kan niet onwikkekeurig worden toegepast op vereniging tussen homoseksuelen"

in Nieuws

De Rooms-Katholieke Kerk realiseert zich dat de kerkelijk leiders milder moeten worden over allerlei samenlevingsvormen buiten het huwelijk. Dergelijke verbintenissen en de gevolgen daarvan zijn niet meer weg te denken uit de maatschappij en daarom moet de kerkvaders zoeken naar 'positieve elementen in onvolmaakte vormen.' Het homohuwelijk blijft echter onaanvaardbaar.

Dat staat in een tussenrapport van de bisschoppensynode, die op dit moment in Rome plaatsheeft. Het rapport is maandagmorgen, na de eerste week van de synode, aan de bisschoppen overhandigd. Zij spreken er in kleine groepjes verder over in de tweede en laatste week van de synode.

De bisschoppen vinden het niet acceptabel dat er druk op pastores wordt uitgeoefend om twee mensen van hetzelfde geslacht te laten trouwen in de kerk. Ook zijn zij ertegen dat sommige hulporganisaties financiële sancties nemen tegen landen die homoseksuelen niet accepteren.

Maar homoseksuele mensen hebben volgens het rapport wel 'kwaliteiten die zij met de christelijke gemeenschap willen delen'. De kerk moet erover nadenken of zij in staat is deze mensen welkom te heten, ondanks de katholieke doctrine over huwelijk en gezin. Kinderen uit homohuwelijken verdienen speciale aandacht, net als kinderen uit opgebroken huwelijken.

De bisschoppen vinden dat gescheiden mensen en stellen die lang en duurzaam samenwonen welkom moeten zijn in de kerk. Dat was vroeger niet zo. Deze tijd vraagt om 'moedige pastorale keuzes' en 'nieuwe pastorale paden'.

Bron: ANP / Video: NPO Spirit 

<iframe style="border: none; overflow: hidden;" src="http://www.spirit24.nl/player/frame/?episode=urn:vpro:media:program:46007930&type=urn&width=480&height=275&still=&autostart=off&volume=5&startTime=00:00:00" frameborder="0" width="480" height="275"></iframe>

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Bisschop Den Bosch zegent homo’s op Roze Zaterdag

Bisschop Den Bosch zegent homo’s op Roze Zaterdag

De Korte: kerk moet 'hartelijkheid en vriendschap' bieden aan homo's

Priester geeft paus boek over homo's

Priester geeft paus boek over homo's

De Nederlandse priester Pierre Valkering biedt paus Franciscus vandaag in het Vaticaan een boek over homoseksualiteit aan. Dat meldde de regionale...

paus
Vaticaan bezint zich op relatiezaken

Vaticaan bezint zich op relatiezaken

Synode over hertrouwen, homoseksualiteit, abortus en condooms