Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Bijbel in modern Perzisch

Perzisch is een van de oudste talen ter wereld

in Geloven

In Londen en Istanbul is onlangs een nieuwe Bijbelvertaling in het Perzisch gepresenteerd. Dit meldt Open Doors. Perzisch wordt ook wel Farsi genoemd.

Zendingsorganisatie Elam Ministries heeft achttien jaar aan de Bijbelvertaling in modern Perzisch gewerkt. Farsi is de officiële taal van Iran, Afghanistan en Tadzjikistan. Het is een van de oudste talen ter wereld.

Tateos Michaelian
Het vertaalwerk werd ‘het Michaelianproject’ genoemd, naar Tateos Michaelian, de bekendste Bijbelvertaler uit Iran. Hij werd twintig jaar geleden doodgeschoten. De weduwe van Bijbelvertaler Tateos Michaelian, ontving het eerste exemplaar van de nieuwe Bijbel, samen met andere familieleden van Iraanse christenen die vanwege hun geloof gestorven zijn. In Iran zijn vrijwel alle christelijke activiteiten, zoals evangelisatie, Bijbelcursussen en het uitgeven van Bijbels en christelijke lectuur illegaal. Zeker als dat in het Perzisch gebeurt.

Ondanks de beperkende maatregelen is het er een doel gesteld om de komende drie jaar 300.000 exemplaren van de Bijbel in het Perzisch te verspreiden. Iran staat op de negende plaats op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Het land telt naar schatting 450.000 christenen. De meerderheid heeft een moslimachtergrond.

'Staatsgevaarlijk'
Geregeld worden er christenen opgepakt vanwege hun geloof. Zo heeft een Iraanse rechtbank onlangs nog drie christelijke voorgangers veroordeeld tot zes jaar cel, omdat ze ‘staatsgevaarlijk’ zouden zijn. Het gaat om de voorgangers Behnam Irani, Matthias Haghnejad en Silas Rabbani. Irani kreeg eerder een gevangenisstraf opgelegd. Hij werd in december 2006 gearresteerd en in 2011 veroordeeld tot zes jaar cel.

Alle drie zijn tegen hun veroordeling in beroep gegaan. De organisatie Christian Solidarity Worldwide (CSW) is bezorgd over het lot van de drie, mede omdat ze in gevangenissen ver van hun familie zitten.


Bron: Hetgoedeleven

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Christelijke organisaties openen meldpunt christenvervolging

christenvervolging| Christelijke organisaties openen meldpunt christenvervolging

‘Allochtone christenen kunnen het in Nederland heel moeilijk hebben’

27 November 2018
'Het is te onveilig voor Asia Bibi om in Pakistan te blijven'

Asia Bibi| 'Het is te onveilig voor Asia Bibi om in Pakistan te blijven'

Moslims blijven oproepen haar te doden

16 November 2018
Sevi liet zich in het geheim dopen

christenvervolging| Sevi liet zich in het geheim dopen

‘Soms denk ik: heb ik het goede gekozen?’

Tirza van der Graaf

12 November 2018