Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Voormalig klooster gesloopt voor spiritueel Vedi-centrum

Nieuw hoofdkantoor Maharishi-beweging - bekend van de Beatles

in Geloven

Het voormalige Franciscanenklooster in Vlodrop (Limburg) mag worden gesloopt. De rechter in Roermond heeft dat bepaald in de rechtszaak die het Cuypersgenootschap en een burgercomité hadden aangespannen tegen de sloop.

(imported body)

De rechter is het met de gemeente Roerdalen eens dat het rijksmonument mag worden gesloopt omdat er geen andere bestemming kan worden gevonden en herstel van het vervallen klooster financieel onhaalbaar is. De kosten zijn geraamd op vele tientallen miljoenen euro's.

Vedische universiteit
Stichting Maharishi European Research University (MERU) is sinds 1984 eigenaar van het klooster en probeert al bijna 20 jaar toestemming voor de sloop te krijgen. De stichting wil op het terrein een nieuwe vedische universiteit bouwen. De leider van de beweging Maharishi Mahesh Yogi ging in 1990 in Vlodrop wonen. Het complex Sankt Ludwig werd het wereldwijde centrum van de spirituele beweging. In 2008 overleed de leider.

MERU heeft tot doel Vedische Kennis aan te bieden aan iedere geïnteresseerde. Veda betekent totale kennis van de natuurwet en bewustzijn. Deze kennis is ooit door zieners in hun eigen bewustzijn ontdekt.

Beatles
De Maharishi begon zijn beweging in 1957 in India. In de jaren zestig groeide zijn populariteit snel, toen The Beatles hem in India volgden. Tegen de uitspraak van de rechtbank in Roermond is nog hoger beroep mogelijk bij de Raad van State.

Bron: ANP / Foto: wiki

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Met ‘Visie’ het klooster in!

Met ‘Visie’ het klooster in!

Beleef een ontspannen en verdiepende week in Zuid-Frankrijk

Stormloop op kloosterweekend na advertentie

Stormloop op kloosterweekend na advertentie

‘Als de mannen het kloosterritme aankunnen, mogen ze toetreden’

katholieke kerk
De lofzang gaande houden

De lofzang gaande houden

Blog van Andries Knevel

Andries Knevel

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans