Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Mensenrechtenprijs voor Centraal-Afrikaanse priester

in Nieuws

De Centraal-Afrikaanse katholieke priester Bernhard Kinvi is door Human Rights Watch met de Alison Des Forges mensenrechtenprijs onderscheiden. "De prijs wordt jaarlijks aan vier 'onvermoeibare voorvechters van de mensenrechten' toegekend, die zich met buitengewone moed voor de meest weerlozen hebben ingezet", verduidelijkt Human Rights Watchdirecteur Kenneth Roth.

De mensenrechtenorganisatie looft de priester in het bijzonder voor zijn inzet voor de bescherming van de burgers in zijn land, ongeacht hun geloofsovertuiging. Daardoor heeft hij volgens de organisatie het leven van honderden moslims gered.

Bernhard Kinvi leidt de katholieke missie en een ziekenhuis in Bossemptele, in het noordwesten van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Bij de gevechten tussen de Selekamilities en de anti-Balakamilities waren zowel christenen als moslims slachtoffer van het geweld. Zo werden er in Bossemptele tachtig moslims gedood door een anti-Balakamilitie. Te midden van dat geweld probeerde Bernhard Kinvi in zijn missie een veilig toevluchtsoord te bieden. 

De andere winnaars van dit jaar zijn de Noord-Koreaanse dissident Shin Dong-hyuk, de Indiase arts M.R. Rajagopal en de Jemenitische voorvechtster van de vrouwenrechten Arwa Othman, die bekend is door de strijd tegen gedwongen huwelijken in Jemen. 

Bron: Kerknet

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

'Motieven IS-strijders blijken heel verschillend'

'Motieven IS-strijders blijken heel verschillend'

Nieuw tv-tweeluik: 'In het spoor van IS'

Bart van Delen

fundamentalisme
'De ouders van Samy mogen geen verdriet hebben'

'De ouders van Samy mogen geen verdriet hebben'

3Doc: Die avond in Bataclan

Bart van Delen

islam en...
Indonesische viering 500 jaar Reformatie afgebroken

Indonesische viering 500 jaar Reformatie afgebroken

Indonesische christenen die op 20 oktober 500 jaar Reformatie wilden vieren, moesten het evenement vanwege dreigementen van moslims afgelasten. Dat...

islam en...

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans