Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Update | Opmerking geloof koning was observatie, geen kritiek

PKN nuanceert uitspraken van voorzitter Karin van den Broeke

in Nieuws

De uitspraken van de PKN-voorzitter over koning Willem-Alexander - hij zou te weinig woorden geven aan zijn geloof in God - waren níet bedoeld als kritiek.

Koning Willem-Alexander zou het in zijn toespraken te weinig over God hebben. "Tot nu toe is God niet sterk in zijn toespraken naar voren gekomen, en dat was opvallend. Het was mooi geweest als zijn geloof daarin doorgeklonken had", zegt PKN-voorzitter Karin van den Broeke in het NRC Handelsblad van dinsdag.

De kerk moet de staat "herinneren aan het Koninkrijk van God", zegt Van den Broeke, en daarom moet de kerk constant vragen wat de overheid wil. "Daarvan zal de koning ook een bepaald beeld hebben. Het was mooi geweest als hij dat in een openbare ruimte had geformuleerd." Van den Broeke hoopt "dat God ook nog eens in zijn openbare toespraken zal verschijnen".

Woensdagmorgen is in Trouw te lezen dat de uitspraken geenszins bedoeld zijn als frontale aanval op de majesteit. Het is een observatie, geen kritiek, laat de PKN weten.

Overtuigd
Het koningshuis in Nederland is van oudsher protestants, maar er zijn katholieke leden, zoals koningin Máxima. In een interview met Paul Witteman in 1997 zei Willem-Alexander: "Ik ben niet zo kerkelijk, maar ik ben wel overtuigd gelovig."

De Protestantse Kerk ontstond in 2004 uit een fusie van de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk. De PKN heeft naar eigen zeggen iets meer dan 2 miljoen leden, van wie bijna 800.000 hun geloof belijden. Op 14 september viert de kerk in Nijkerk zijn 10-jarig bestaan. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn daarbij aanwezig.

Bron: ANP / Trouw

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Wim de Knijff over Bijbeltaal en moedertaal: 'Vurige kolen'

Wim de Knijff over Bijbeltaal en moedertaal: 'Vurige kolen'

Dit heb je dit weekend gemist op tv en radio (week 24)

Bart van Delen

christelijke... 11 juni 2018
Uniek gesprek met koningin Elizabeth

Uniek gesprek met koningin Elizabeth

Zaterdag, NPO 2, 19.10 uur

Tirza van der Graaf

koningshuis 31 mei 2018
Harry en Meghan, een koninklijk sprookje

Harry en Meghan, een koninklijk sprookje

Nadere kennismaking met Meghan: donderdag, 21.30 uur, NPO 1

christelijke... 18 mei 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’