Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Religie steeds minder belangrijk voor de Amerikanen

Opiniepeiler Gallup publiceert onderzoek

in Nieuws

Religie is de afgelopen twintig jaar aanzienlijk minder belangrijk geworden in de Verenigde Staten. Dat zegt Tobin Grant, hoogleraar Politieke wetenschappen aan de Southern Illinois University.

Hij leidt dat af uit cijfers die opiniepeiler Gallup onlangs publiceerde. Een van de belangrijkste aanwijzingen is de grote stijging van het aantal mensen dat aangaf geen religie aan te hangen. Twintig jaar geleden zei slechts een op de twintig Amerikanen dat ze niet bij een religie ‘hoorden’. Tegenwoordig is dat aantal minstens drie keer zo groot. De mensen die geen religie (non-religious) aanhangen, is daarmee een van de grootste groepen geworden.

Het is moeilijk Amerikanen precies aan te laten geven of ze wel of niet kerkdiensten bezoeken. Ze zijn geneigd om dat cijfer mooier voor te stellen dan het is. Maar ook wanneer rekening gehouden wordt met geflatteerde cijfers, laat het kerkbezoek een achteruitgang zien. Het aantal mensen dat minstens eens per maand naar de kerk gaat, daalde van 62 naar 52 procent.

Zowel het zich tot een religie voelen behoren als de kerkgang, is gekoppeld aan het lidmaatschap van een kerk. Zelfs mensen die nooit naar de kerk gaan, kunnen nog wel lid zijn van een kerkgenootschap. Twintig jaar geleden zeiden zeven van de tien Amerikanen dat ze lid waren van een kerk of religieuze groep, vandaag de dag is dan minder dan zes op de tien.

Er is dan wellicht geen sprake van een achteruitgang in religie maar zeker een achteruitgang van de georganiseerde religie, zo blijkt. Gallup en andere opiniepeilers vroegen daarom hoe belangrijk religie is in het leven van de ondervraagden, en net als bij de andere keren gaat ook het belang van godsdienst naar beneden. Het aantal mensen dat religie van belang vindt voor het leven van vandaag, daalde van 80 naar 70 procent.

Bron: Het Goede Leven

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Dit jaar verrijzen 21 nieuwe kerken in Moskou

Dit jaar verrijzen 21 nieuwe kerken in Moskou

‘Ideologische invasie’ Russisch-Orthodoxe Kerk stuit op protest

Gert-Jan Schaap

kerk
‘Als jongensbesnijdenis niet meer mag, waarom abortus dan wel?’

‘Als jongensbesnijdenis niet meer mag, waarom abortus dan wel?’

Prikkelende vraag van cultuurtheoloog Frank Bosman

Mirjam Hollebrandse

ethisch dilemma
Christendom domineert nog steeds – op het platteland

Christendom domineert nog steeds – op het platteland

Religieuze diversiteit vooral in de grote steden

Willem Bikker

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans