Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

ISIS-teken verbindt christenen op social media

Christenen gebruiken ISIS-brandmerk als geuzennaam #WeareN

in Nieuws

Een Arabische n met een cirkel eromheen: stichting Open Doors roept christenen op juist dit brandmerk van ISIS over hun profielfoto op social media te plaatsen. Zo vereenzelvigen ze zich met de verdreven christenen uit Irak.

De n in het rode icoontje verwijst naar ‘nasrani’, afgeleid van ‘Jezus van Nazareth’, een benaming die moslims wel gebruiken voor christenen. Toen de ISIS Mosul op 9 juni veroverde, stelde de terreurgroep de christenen een ultimatum: ‘Bekeer je tot de islam, betaal islamitische belasting (voor de meesten een onbetaalbaar bedrag) of sterf door het zwaard’. Zaterdag 19 juli liep het ultimatum af: de christenen zijn massaal op de vlucht geslagen.

Geuzennaam 
Christenen en gematigde moslims hebben woedend gereageerd op de publieke markering van de ISIS op de huizen. Ook de huizen van moslims die niet op de ISIS-lijn zitten zijn gebrandmerkt - met een ander teken. De medewerkers van Open Doors zagen de foto’s verschijnen, maar tot hun verrassing zagen ze ook hoe de Iraakse christenen juist dit nasrani-brandmerk gebruiken als geuzennaam. Daarom roepen ze nu ook de Nederlandse christenen op het teken te gebruiken als solidariteitsteken.
 
Ongenoegen en verbondenheid
“De actie sluit aan bij de weerzin die mensen hebben bij de acties van de ISIS”, verklaart Klaas Muurling, woordvoerder van Open Doors, het succes van de campagne. “We horen verschrikkelijke verhalen. Een familie die Mosul ontvluchtte, moest hun auto inleveren, hun bezittingen en zelfs het zakgeld van hun zoontje: 15 cent.”
 
“Door het ISIS-teken op je profiel te plaatsen, kun je uiting geven aan je ongenoegen met de situatie en je verbondenheid met de verdreven christenen.” Inmiddels dringt die aandacht ook door in Irak. ‘Ik ben er trots op Nasrani te zijn’, laten christenen weten aan Open Doors.   
 
T-shirt
Aansluitend op de social media-actie, verkoopt Open Doors T-shirts met het teken erop. Inmiddels zijn er zo’n 300 shirts verkocht. Met de opbrengst wil Open Doors noodpakketten uitdelen aan de gevluchte christenen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Open Doors wil 15.000 christelijke gezinnen in Nigeria redden van hongerdood

Open Doors wil 15.000 christelijke gezinnen in Nigeria redden van hongerdood

Eerst gevlucht voor Boko Haram, nu achtergesteld door regering

Stichting Gave wil aandacht voor bedreigde christenen azc’s

Stichting Gave wil aandacht voor bedreigde christenen azc’s

Stichting Gave wil meer aandacht voor bedreigde christenen in Nederlandse azc’s. Dat zegt woordvoerder Marco Vos van de interkerkelijke organisatie,...

vluchtelingen
Christelijke vluchtelingen Duitsland slachtoffer van geweld

Christelijke vluchtelingen Duitsland slachtoffer van geweld

Volgens een onderzoek van de Duitse tak van Open Doors zijn christelijke vluchtelingen op grote schaal slachtoffer van geweld en bedreigingen. Dat...

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans