Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Diederik Stapel: "Christenen waren vergevingsgezinder"

Maar: "Er zijn ook christenen die extra oordelend zijn"

in Mediatips

Diederik Stapel: drie jaar geleden veranderde hij van vooraanstaand hoogleraar in de psychologie in fraudeur. Op zaterdag 9 augustus verschijnt hij voor het eerst sinds dat moment weer in een televisie interview. Tijs van den Brink spreekt in Adieu God? met hem over de crisis die hij doormaakte na zijn publieke val. Stapel bezoekt kerkdiensten, mediteert, leest in de Bijbel en in het werk van mystici, en praat met veel mensen. "Mijn grote thema is nu: wat geeft ons houvast? Met alleen ratio houd ik het niet vol."

Hoewel Stapel opgroeit in een christelijk gezin, neemt hij daar als kind al afstand van. Nu kijkt hij kritisch terug op het atheïsme, dat tijdens zijn studio psychologie vanzelfsprekend was. ‘Als je gelooft, heb je niet goed nagedacht, dacht ik. Veel wetenschappers, en ik vroeger ook, denken dat de rede op een dag op alle vragen antwoord gaat geven.’ 

Nadat bekend werd dat Diederik Stapel op grote schaal fraudeerde met onderzoeksgegevens merkte hij dat christenen anders met hem omgingen dan anderen: ‘mensen die opgegroeid zijn met een omarmend, zorgend geloof zijn vergevingsgezinder, heb ik gemerkt. Maar er zijn ook christenen die extra oordelend zijn.’ De zoektocht die hij aanging na zijn val heeft hem veel gebracht: ‘Ik slaap nu beter. Ik ben bevrijd. Ik hoor nergens meer bij. Ik ben echter geworden, maar niet gelukkiger.’

Hij gelooft nog steeds niet in God, maar staat er wel meer voor open. ‘Als God liefde is, dan geloof ik wel in God. Ik voel een verwantschap met hoe Gerard Reve God gevonden heeft. Ik verlang er naar om echt in God te kunnen geloven.’

Adieu God?, zaterdag 9 augustus, 19.35 uur, Nederland 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

EO en Jesus.net organiseren hackathon

EO en Jesus.net organiseren hackathon

Binnen 48 uur een idee uitwerken tot een functioneel concept

9 oktober 2018
Beatrice de Graaf openhartig over haar geloof

Beatrice de Graaf openhartig over haar geloof

‘De zegen met open handen ontvangen, is voor mij zo bevrijdend’

Het geheim van Methusalem, Erik Scherder

Prof. dr. Erik Scherder op zoek naar het geheim van Methusalem

Donderdag, 20.25 uur, NPO 2

Mirjam Hollebrandse

6 september 2018