Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

BLOG | Weg van de vijandschap

Johan Snel: "Jezus stapte radicaal over onze grenzen heen"

Verbijsterd kijken we naar de terreur tegen yezidi’s en christenen. De culturele vijandschap is terug van misschien nooit weggeweest. Laten we oppassen dat we er niet ongemerkt in meegaan, betoogt Johan Snel.

Op Facebook zie je emotionele steunbetuigingen voor vervolgde christenen in het Midden-Oosten. Terecht, hele groepen ontheemde vluchtelingen hebben alle steun en gebed nodig. Onthoofdingen hebben we niet meer gezien sinds koloniale tijden, toen ook Europeanen eraan deden. En massaslachtingen van hele bevolkingsgroepen herinneren ons aan de gruwelen van Bosnië.

Andries Knevel
Extremisten als die van IS(IS) hebben inderdaad veel meegekregen van het ideologische denken van de afgelopen eeuw. Of ze zich nu marxistisch noemen of islamistisch, dat moderne, ideologische, verbindt ze allemaal.
De beul die James Foley onthoofdde, is veelzeggend een Brit. Een rapper uit Londen, eerder modern en seculier dan een woestijnbewoner. Juist op moderne wereldburgers heeft dat ideologische zoveel meer vat dan op traditionele bevolkingsgroepen.
Deze zomer ging een tweet van Andries Knevel 134 keer de wereld rond. Hij vroeg zich af waarom Nederlandse Marokkanen niet openlijker afstand namen van IS(IS). Ho, stop, denk ik dan. Hier gaat iets mis.

Antisemitisme
Want als we niet oppassen, trappen we allemaal in de valkuil van de culturele vijandschap. Terecht hebben we ons deze zomer boos gemaakt over demonstranten die joden aanvielen over Gaza.
Terecht hebben ook politici daar een strakke lijn getrokken: voor antisemitisme bestaat geen geldig excuus – wen er maar aan. Joden spreek je niet aan op Israëlische oorlogsmisdaden (ja, die bestaan, net als Amerikaanse, en Nederlandse).
Laten we dat vasthouden. Van joden eisen we geen verantwoording voor wat in het Midden‑Oosten gebeurt. Van christenen en moslims evenmin. Of van welke burgers ook.
Nog afgezien van de vraag of je Marokkanen gelijk kunt stellen met moslims – heel vaak niet – het is zoiets als christenen collectief aanspreken op de holocaust. Of op de inval in Afghanistan.

Universeel
Extremisten putten uit de seculiere radicaliteit, de ideologische haat tegen alles wat anders is. En prediken ongenadige vijandschap.
Christenen belijden dat Jezus niet de stichter is van een stamgodsdienst, maar dat ons geloof universeel is, alle menselijke grenzen overschrijdt. Zeker de onze.
Deze zomer in Israël heb ik ook zelf die les weer moeten leren. Als buitenstaander kun je een conflict erger maken, door mee te gaan in de vijandschap.
Christenen geloven dat Jezus radicaal over onze grenzen is heen gestapt. En wij kunnen alleen maar volgen.

Geschreven door:

Andries Knevel

Theoloog en schrijver

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Op vakantie naar het Toscane van Israël?

Op vakantie naar het Toscane van Israël?

Dit mag je niet missen!

‘Tel Israël’: nieuw stripboek over 70 jaar Israël

‘Tel Israël’: nieuw stripboek over 70 jaar Israël

'Stripverhaal vindt hopelijk zijn weg in het onderwijs'

Bart van Delen

christelijke... 29 juni 2018
Israëlische organisatie beloond voor hulp Palestijnse kinderen

Israëlische organisatie beloond voor hulp Palestijnse kinderen

Dokter: 'Ik zie geen baby uit Gaza, ik zie een kind'

christelijke... 27 juni 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’