Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Moslims nemen het op voor christenen in Irak

ISIS stelde de christenen in Irak een ultimatum

in Nieuws

Moslimgeleerden hebben het woensdag opgenomen voor de christenen in het noorden van Irak die door de terreurbeweging ISIS uit hun woonplaats worden verdreven. Volgens de geleerden plaveit ISIS met zijn optreden tegen "de christelijke broeders'' de weg voor een burgeroorlog in het Arabische land.

"Dit zijn daden die islamitische wetten en het islamitisch geweten schenden en alleen maar tot een negatief beeld van de islam en moslims leiden'', zo staat te lezen in de verklaring van de invloedrijke Internationale Unie van Moslimgeleerden. Zij reageert op de vlucht eind vorige week van tientallen christelijke families uit de stad Mosul, nadat ISIS hun een ultimatum had gesteld. Zij zouden worden gedood, als zij zich niet tot de islam zouden bekeren of een contract zouden tekenen waarbij zij de helft van hun inkomen zouden afstaan.

Ten tijde van dictator Saddam Hussein woonden in Mosul nog ongeveer 100.000 christenen. Dat aantal was na de Brits-Amerikaanse invasie in 2003 tot 200 gedaald. Volgens een bisschop uit Mosul hebben vrijwel alle christelijke families de stad verlaten. De weinige die zijn gebleven om te onderhandelen met de strijders van ISIS, hebben van hun geestelijk leiders het advies gekregen ook te vertrekken, omdat met de extremistische moslims niet te praten valt.

De patriarch van de Chaldeeuws-Katholieke Kerk, de grootste kerk in Irak, noemde de aanhangers van ISIS 'erger' dan de Mongoolse leider Genghis Khan en diens kleinzoon Hulagu die in de middeleeuwen Bagdad plunderden en duizenden mensen ombrachten. ,,De gruwelijke misdaad van de Islamitische Staat (zoals ISIS zich nu noemt, red) is niet alleen gericht tegen christenen, maar tegen de menselijkheid'', zei patriarch Louis Raphael Sako zondag tijdens een bijzondere kerkdienst in Bagdad. Niet alleen christenen, maar ook sjiieten en aanhangers van andere geloofsovertuigingen zijn uit Mosul gevlucht.

 

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

'Motieven IS-strijders blijken heel verschillend'

'Motieven IS-strijders blijken heel verschillend'

Nieuw tv-tweeluik: 'In het spoor van IS'

Bart van Delen

fundamentalisme 11 december 2017
'De ouders van Samy mogen geen verdriet hebben'

'De ouders van Samy mogen geen verdriet hebben'

3Doc: Die avond in Bataclan

Bart van Delen

islam en... 13 november 2017
Indonesische viering 500 jaar Reformatie afgebroken

Indonesische viering 500 jaar Reformatie afgebroken

Indonesische christenen die op 20 oktober 500 jaar Reformatie wilden vieren, moesten het evenement vanwege dreigementen van moslims afgelasten. Dat...

islam en... 31 oktober 2017

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’