Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Bisschoppen waarschuwen tegen Jodenhaat

"Jezus was ook een Jood, dat geeft een band."

in Nieuws

De Rooms-Katholieke bisschoppen waarschuwen met klem tegen de toename van Jodenhaat die zij zowel in Nederland als in andere landen waarnemen.

De bisschoppen zien zich verplicht om elke vorm van antisemitisme krachtig te veroordelen en om haat tegen Joden categorisch te verwerpen, zo staat in een verklaring die zij woensdag hebben rondgestuurd.

Onveilig
De huidige Jodenhaat is volgens de bisschoppen het gevolg van het opnieuw opgelaaide conflict tussen Israël en de Palestijnen. ,,Het mag niet zo zijn dat mensen die (al vele eeuwen) deel uitmaken van onze samenleving zich onveilig en ongewenst voelen'', vinden de kerkelijke leiders. ,,De onvoorstelbare en tenhemelschreiende Holocaust heeft meer dan duidelijk gemaakt waartoe dat kan leiden.''

Jezus was een Jood
De christelijke kerk heeft een sterke band met het jodendom, omdat Jezus ook een Jood was. Paus Franciscus heeft onlangs gezegd dat ,,je geen echte christen kan zijn zonder je joodse wortels te erkennen.'' De bisschoppen erkennen het recht van zowel Joden als Palestijnen om veilig en in vrede te kunnen leven in een eigen staat, schrijven zij.

Voor een duurzame vrede zien de bisschoppen het als noodzakelijk dat die Joden en Palestijnen die elkaar bestrijden - of als vijanden zien - de strijd beëindigen en met elkaar gaan samenwerken aan de opbouw van landen die vreedzaam met elkaar kunnen leven, tot zegen van de komende generaties en heel de wereld.

Bidden
De verklaring eindigt met een gebed: "Wij bidden om de vrede voor het Heilig Land, het Midden-Oosten en heel onze wereld. Tevens bidden wij dat ieder mens zich veilig en gewenst mag weten zowel in ons land als in alle andere landen. Immers, allen – Joden, christenen, moslims en alle mensen – zijn Gods schepselen, door Hem uit liefde tot leven geroepen om met elkaar te leven als Zijn kinderen."

Bron: ANP, aartsbisdom.nl / Foto:

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

'Motieven IS-strijders blijken heel verschillend'

'Motieven IS-strijders blijken heel verschillend'

Nieuw tv-tweeluik: 'In het spoor van IS'

Bart van Delen

fundamentalisme 11 december 2017
'De ouders van Samy mogen geen verdriet hebben'

'De ouders van Samy mogen geen verdriet hebben'

3Doc: Die avond in Bataclan

Bart van Delen

islam en... 13 november 2017
Indonesische viering 500 jaar Reformatie afgebroken

Indonesische viering 500 jaar Reformatie afgebroken

Indonesische christenen die op 20 oktober 500 jaar Reformatie wilden vieren, moesten het evenement vanwege dreigementen van moslims afgelasten. Dat...

islam en... 31 oktober 2017

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’