Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Moslims, joden en christenen onder één dak

Geen kerk, synagoge of moskee maar 'The House of One'

in Nieuws

In Berlijn komt er een interreligieus gebedshuis. In dit gebedshuis kunnen joden, moslims en christenen bidden en diensten bijwonen, dit meldt de Duitse krant Der Tagesspiegel.

Het doel van het project is volgens pastoor Gregor Hohberg dat de religie samen gaan werken. "We kunnen als minderheden in Berlijn alleen iets bereiken als we samenwerken."

Het gebedshuis, 'The House of One', wordt een kubusvormige gebouw met een 32 meter hoge toren. Alledrie de godsdiensten krijgen hun eigen ruimtes waar de gelovigen samenkomen en kunnen bidden. 'The House of One' komt te liggen aan het Petriplatz in het centrum van de Duitse hoofdstad. Het project kost ongeveer 40 miljoen euro. Het bedrag willen de bedenkers ophalen door middel van crowdfunding.

Islam
Vanuit de joodse gemeenschap hebben de liberalen ja gezegd tegen het project. Bij de islamitische gemeenschap lieten veel moskeeën weten dat ze hier niet aan mee wilden doen. Zij lieten weten dat zij niets te maken wilden hebben met de joden. Uiteindelijk is het Duitse 'Forum für Interkulturellen Dialog (FID)in het gat gesprongen. FID is een organisatie voor de Turkse moslims. Zij hebben inmiddels al veel kritiek gehad vanuit de islamitische gemeenschap. Het idee van een interreligieus gebedshuis komt van de protestantse kerk 'Kirchengemeinde St. Petri – St. Marien' vandaan.

Het is nog nooit voorgekomen dat het jodendom, het christendom en de islam samen in een gebedshuis beleeft worden. De bouw van 'The House of One' staat gepland voor 2015.

The idea of 'The House of One' in Berlin

The idea of The House of One in Berlin / Die Idee des House of One in Berlin (german version)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

‘Verbaasd hoe archeologie strookt met de Bijbel’

‘Verbaasd hoe archeologie strookt met de Bijbel’

National Geographic duikt in het leven van Jezus

Willem Bikker

Israël
Luther spijkerde nooit stellingen aan een kerkdeur

Luther spijkerde nooit stellingen aan een kerkdeur

Nieuwe biografie ontkracht mythes rond kerkhervormer (recensie)

Gert-Jan Schaap

jodendom
13 godshuizen vormen Grootste Museum van Nederland

13 godshuizen vormen Grootste Museum van Nederland

“Verborgen topkunst” ontsloten voor breed publiek

Gert-Jan Schaap

jodendom

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans