Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Religie is terug op de Europese agenda

in Nieuws

Hoe gelovig zijn de leden van het Europees Parlement en in hoeverre speelt hun overtuiging een rol bij hoe zij politiek bedrijven? Professor Francois Fioret uit Brussel deed onderzoek. Fioret is hoogleraar religie en politicologie aan de Vrije Universiteit Brussel (ULB).

(imported body)

Fioret is hoogleraar religie en politicologie aan de Vrije Universiteit Brussel (ULB). Onlangs presenteerde hij zijn resultaten op een bijeenkomst in Londen van het Churches’ European Relations Network. De Europese Unie wordt vaak omschreven als een 'christelijke club' van staten, maar betekent dit ook dat de volksvertegenwoordigers die daar de macht hebben christen zijn?

De hoogleraar meent dat niet staande gehouden kan worden dat Europa een geseculariseerd continent is. "Secularisatie is niet het verdwijnen van religie, maar eerder een mutatie, een gedaanteverandering. Religie is tegenwoordig minder dominant, maar ook meer zichtbaar aanwezig."

Hij ziet die signalen in alle landen. "Religie is terug op de Europese agenda", aldus Fioret, tegenover Christian Today. Dat komt onder meer - beter gezegd: nog steeds - door de aanslagen van 11 september 2001 in de VS, maar ook door de rel met de cartoons over de profeet Mohammed in 2006 in Denemarken.

Religie speelt ook een belangrijke rol in de vraag of Turkije lid mag worden van het Europese samenwerkingsverband en of een expliciete verwijzing naar God in de Europese grondwet kan. "Als het gaat over de toetreding van Turkije is dan alleen de religieuze identiteit van het land het struikelblok? Is het probleem de islam of juist dat het land nog niet voldoende geseculariseerd is?"

Fioret ondervroeg van de 766 leden van Europees Parlement 170 vertegenwoordigers. Het blijkt dat religie een conservatieve kracht is in het parlement, die zowel zorgt voor politieke als nationale tegenstellingen. "Religie is een bindende factor, niet een transformerende kracht. Het werkt mee aan de eenheid van politieke groepen." 

Dit geldt met name voor de Europese Volkspartij (EVP), de partij van christendemocratische stromingen in de Europese Unie. Het CDA is aangesloten bij de EVP, evenals bijvoorbeeld de Duitse CDU en CSU.

Bron: HetGoedeLeven

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Religie en zingeving doen er wél toe

Religie en zingeving doen er wél toe

Hoe de seculiere NPO achter de feiten aanloopt

Rachèl Koopman

7 juli 2018
5 tips voor christenen tijdens ramadan

5 tips voor christenen tijdens ramadan

Wat kunnen christenen voor moslims betekenen?

18 mei 2018
Nieuwe online cursus over religie en geweld

Nieuwe online cursus over religie en geweld

Wat is de relatie tussen geloof en geweld?

9 mei 2018

Zo verduurzaam je je kledingkast

11 leuke en makkelijke tips om mee aan de slag te gaan