Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Paus legt krans bij graf stichter Israël

in Nieuws

Paus Franciscus heeft maandag als eerste paus in de geschiedenis een krans gelegd op het graf van zionistenleider Theodor Herzl, die wordt gezien als de grondlegger van de staat Israël. Ook ging hij op verzoek van premier Benjamin Netanyahu naar het monument voor slachtoffers van terreuracties in Israël. Dat bezoek stond niet op het officiële programma van de driedaagse reis van Franciscus naar het Midden-Oosten.

Het graf van Herzl op Mount Herzl ligt vlak bij Yad Vashem, het monument voor de 6 miljoen Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Daar ontstak de paus een vlam en bad hij voor de slachtoffers. "Misschien zou zelfs God de Vader zich zoiets niet kunnen voorstellen. Nooit meer, Heer, nooit meer'', zei de paus. President Shimon Peres en Netanyahu vergezelden Franciscus.

Aan het slot van zijn driedaagse reis naar Jordanië, de Westelijke Jordaanoever en Israël ging de paus voor in een mis in het Cenakel, de zaal waar Jezus Christus met de apostelen het laatste avondmaal zou hebben gevierd. Het gebouw, waarin op de bovenverdieping de avondmaalszaal is gelegen, is ook voor joden heilig. In de benedenverdieping zou namelijk het graf van koning David (rond 1000 voor Christus) zijn.

Israël en het Vaticaan strijden over het gebouw. Orthodoxe joden betoogden zaterdag tegen de mogelijke overdracht van het gebouw aan christenen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Wist je dat deze 10 uitvindingen door Joden zijn gedaan?

Wist je dat deze 10 uitvindingen door Joden zijn gedaan?

Van jeans en de afstandsbediening, tot WhatsApp en Google

Gert-Jan Schaap

6 november 2018
Christenen bidden in Nijkerk voor Israël

Christenen bidden in Nijkerk voor Israël

‘We bidden of God Zijn volk wil beschermen’

Mirjam Hollebrandse

16 augustus 2018
Steen van 100 kilo uit Klaagmuur valt bijna op oude vrouw

Steen van 100 kilo uit Klaagmuur valt bijna op oude vrouw

'Hele muur is een gevarenzone'

24 juli 2018