Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Jan Willem Wits: 'Ik ergerde mij kapot aan dominees'

in Geloven

Theoloog en communicatiespecialist Jan Willem Wits werd katholiek omdat hij zich na een kloosterervaring stoorde aan voortdurend pratende dominees. "Zelfs als ze zeggen: 'Laat ons bidden', beginnen ze opnieuw te praten. Maar als we bidden, moeten we onze mond houden", aldus Wits.

Wits groeide op in een protestants gezin en zijn opa was... dominee. Dat boeide hem dermate, dat hij als jongetje zelfs zonder zijn ouders naar de kerk ging. In zijn tienerjaren ging hij shoppen bij allerlei kerken. Van de hervormden werd hij naar eigen zeggen depressief. Een huisgenoot nam hem mee naar een klooster en dat werd een Godservaring. "Ik sloop door de gangen naar de kapel. Daar was  geen mens, maar toch was de stilte gevuld. Het was een heilige leegte, die inspireert en aanzet tot bidden."

De populariteit van kloosters bracht hem ertoe een boek te schrijven dat rond Pinsteren verschijnt: 'Eerste hulp bij kloosterbezoek'. Uit die populariteit blijkt een enorme behoefte aan zingeving. Maar de keerzijde is dat het om een belevingsgeloof gaat. Wits: "Mensen zoeken een spirituele boost, maar de ballon loopt ook weer snel leeg. Alleen discipline helpt - en ook dat kun je van kloosters leren".
 
Jeukende handen
Wits' handen jeuken om weer aan de slag te gaan als woordvoerder van de bisschoppen, wat hij tot 2006 deed. Hij vindt het 'een gemiste kans' dat de bisschoppen na het misbruikschandaal geen interviews meer geven en dat de kerk geen gebruik maakt van de enorme populariteit van deze paus. Over zijn werk daarna bij accountantskantoor KPMG zegt hij in Onderweg:"Dat was niet goed was voor mijn ziel".

Het gesprek wordt uitgezonden zaterdagavond om 20.02 uur op in het EO-programma 'Onderweg' op Radio 5. Na te beluisteren én verfilmd te bekijken op www.eo.nl/onderweg 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Friese kerken nu ook online te bekijken

Friese kerken nu ook online te bekijken

Foto's en video's van kerken bij elkaar op één site

kerk 5 juli 2018
‘Atheïstische dominee’ Klaas Hendrikse overleden

‘Atheïstische dominee’ Klaas Hendrikse overleden

‘God bestaat niet, hij gebeurt’

atheïsme 28 juni 2018
Voorganger schrijft 'open brief aan kerktwijfelaars'

Voorganger schrijft 'open brief aan kerktwijfelaars'

‘Val op zondag gewoon eens binnen’

Mirjam Hollebrandse

geloofsvragen 18 juni 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’