Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Israël en Palestina gaan samen bidden om vrede

In de geboorteplaats van de Vredevorst: Israël en Palestina, kom bidden om vrede!

in Nieuws

Paus Franciscus heeft zondag de presidenten van Israël en Palestina, Shimon Peres en Mahmoud Abbas, uitgenodigd om samen in het Vaticaan te komen bidden voor vrede. Een woordvoerster van Peres zei in een reactie dat het staatshoofd van de Joodse staat ,,altijd elk initiatief omarmt om vrede te bevorderen''. Een lid van het uitvoerende comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) zei dat ook Abbas de uitnodiging aanvaardt.

,,In deze geboorteplaats van de Vredevorst wil ik u, president Mahmoud Abbas, samen met president Shimon Peres, uitnodigen u bij mij aan te sluiten voor een gebed vanuit het hart tot God voor het cadeau van de vrede'', aldus het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk tijdens een mis in Bethlehem, volgens de overlevering de geboorteplaats van Jezus Christus. ,,Ik bied mijn huis van het Vaticaan aan voor deze ontmoeting van gebed.''

Onaanvaardbaar
Het conflict tussen Israëli's en Palestijnen noemde Franciscus ,,steeds onaanvaardbaarder'' en hij eist ,,moed tot vrede''. Een vredesregeling moet ,,berusten op de erkenning door allen van het recht van twee staten om te bestaan''. Israël en Palestina moeten het recht hebben om ,,vrede en veiligheid te genieten in internationaal erkende grenzen''.

Afscheidingsmuur
Tijdens zijn bezoek aan Bethlehem week Franciscus even af van het programma. Hij liet zijn pausmobiel stoppen en liep naar de illegale betonnen afscheidingsmuur die Israël rond Palestijns gebied heeft gebouwd. De paus stond er even stil, alsof hij aan het bidden was. Palestijnse boeren hebben veel last van de muur. Door de muur is Palestijns gebied bij Israël getrokken. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, de hoogste juridische instantie ter wereld, verklaarde in 2004 dat de muur in strijd is met het volkenrecht.

 

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

‘Abortus ligt hypergevoelig’

Gert-Jan Schaap

ethisch dilemma 13 juni 2018
Paus troost huilende jongen en geeft hoopvol antwoord

Paus troost huilende jongen en geeft hoopvol antwoord

‘God was trots op jouw vader’

‘Meest heilige auto ooit’ wordt binnenkort geveild

‘Meest heilige auto ooit’ wordt binnenkort geveild

Paus wil Lamborghini Huracán niet; wordt verkocht voor het goede doel

Gert-Jan Schaap

paus 6 april 2018

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’