Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Hoofd jezuïeten kondigt aftreden aan

in Nieuws

Het hoofd van de jezuïeten, de Spanjaard Adolfo Nicolás Pachón, heeft dinsdag onverwacht zijn aftreden aangekondigd. Dat heeft hij gedaan in een brief aan de leden van zijn orde, die in 1534 werd opgericht door een groep vrienden rond de Spanjaard Ignatius van Loyola.

Nicolás Pachón (78) volgde in januari 2008 de Nederlander Peter Hans Kolvenbach op als generaal-overste van de jezuïeten, met ongeveer 19.000 leden de grootste religieuze orde binnen de Rooms-Katholieke Kerk. De Spanjaard zegt dat paus Franciscus met zijn ontslagaanvraag heeft ingestemd. De paus is de eerste jezuïet in de geschiedenis die het tot hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft gebracht. De generaal-overste van de orde wordt wel eens de 'zwarte paus' genoemd.

De jezuïeten kiezen in 2016 tijdens hun volgende algemene vergadering hun nieuwe leider. Pater Frans van der Lugt, die in april in de Syrische stad Homs werd vermoord, behoorde tot de orde.

 

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Belgische priester doet mee aan 'De Mol'

Belgische priester doet mee aan 'De Mol'

Pieter is priester en deelnemer van populair tv-programma

Tirza van der Graaf

katholieke kerk
Een unicum: Donald Duck gaat naar de kerk

Een unicum: Donald Duck gaat naar de kerk

Duck-fan en cultuurtheoloog Frank Bosman is aangenaam verrast

Gert-Jan Schaap

kerk
‘God is Jong’: nieuw boek van de paus, voor jongeren

‘God is Jong’: nieuw boek van de paus, voor jongeren

“Een moedige, intieme en gedenkwaardige dialoog,” belooft de uitgever

Gert-Jan Schaap

christelijke...

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans