Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Urker veteraan wil 4 mei in wet verankeren

"De predikanten geven de voorkeur aan 4 mei"

in Mediatips

Veteranen op Urk willen in de wet laten vastleggen dat de 4 mei-herdenking altijd op die dag moet plaatsvinden, ook al is het zondag. Dit meldde EO Dit is de dag gisteren.

Klaas Mars, voorzitter van de Veteranen Vereniging Urk, is daarvoor een handtekeningen-actie begonnen. Hij zegt de stellige overtuiging te hebben dat een meerderheid van de Urkers voorstander is van dodenherdenking op zondag. Dit jaar valt de dodenherdenking op zondag en daarom heeft de gemeente Urk besloten om de herdenking op zaterdag 3 mei te houden. In Urk is de overgrote meerderheid van de bevolking kerkelijk betrokken. De 4 mei-herdenking zou worden gezien als verstoring van de zondagsrust.

Mars zegt dat predikanten in het dorp geen moeite hebben met de zondagse 4 mei-herdenking.  'Ik heb gesprokken met de christelijke gereformeerde predikant Middelkoop en die heeft aangegeven dat hij de voorkeur geeft aan 4 mei als dag voor de dodenherdenking'.

De herdenking op zaterdag 3 mei gaat vooralsnog gewoon door. De volgende dodenherdenking die op een zondag valt, is in 2025. 'Ik hoop dat het dan geregeld is', aldus Mars.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons