Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Bijbelatlas onjuist: berg Sinaï ligt niet bij Eilat

in Geloven

De bijbel geeft een heel andere locatie aan. De berg Sinaï ligt in Saudi-Arabie.

Dat stelt dr. ir. Kees Noorlander zaterdag tijdens een Zoeklicht­studiedag over Bijbel en archeologie in Doorn.

De berg Sinaï ligt volgens hem namelijk helemaal niet in het zuiden van het Sinaïschier­eiland –ten zuidwesten van Eilat– maar in het noordwesten van Saudi-Arabië.

Noorlander spreekt er over de uittocht uit Egypte van het volk Israël. Hij laat zien dat de Bijbel „heel duidelijke aanwijzingen” geeft voor een andere route dan vaak gedacht.

Veel Bijbelatlassen stellen dat de berg Sinaï in het zuiden van het Sinaïschiereiland –tussen de Golf van Suez en de Golf van Akaba– ligt. De doortocht door het water (Ex. 14) zou dan in het noordelijk deel van de Golf van Suez of de noordelijker gelegen Bittermeren hebben plaatsgevonden.

Noorlander stelt dat het anders ligt. Op basis van Exodus 3:1 en 4:19 moet de berg Gods, de Sinaï, in Midian liggen. Mozes verbleef toen bij zijn schoonvader Jethro. Algemeen wordt aangenomen dat die in of bij de huidige plaats al-Bad –nu Saudi-Arabië– woonde. Ook Paulus stelt in Galaten 4:25 dat de Sinaï in „Arabië” ligt.

De doortocht door de Schelfzee moet dan in de oostelijke arm van de Rode Zee, de Golf van Akaba, hebben plaatsgevonden, stelt Noorlander (zie ook zijn website). Hij verwijst onder meer naar 1 Koningen 9:26, waar de Schelfzee bij Eloth of Eilat wordt gepositioneerd. En ook naar het proefschrift ”The Lost Sea of the Exodus” van dr. Glen Fritz, die tot een vergelijkbare conclusie komt.

Lees verder bij Refdag.nl
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons