Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Ultraorthodoxe joden moeten nu ook in leger

Knesset neemt historisch besluit

in Nieuws

Ultraorthodoxe joden moeten voortaan ook verplicht hun dienstplicht vervullen in het Israëlische leger. De Knesset, het parlement, heeft dat voor Israël historische besluit genomen.

De dienstplicht voor de charedische joden is jarenlang één van de grote politieke thema's geweest in Israël. Maar 67 van de 120 parlementariërs in de Knesset stemden woensdag in met de stapsgewijze invoering van de dienstplicht. ,,Voor het eerst wordt een kwestie in de kern van het conflict in de Israëlische samenleving opgelost'', liet minister Yaakov Peri na afloop weten.

Mannen en vrouwen moeten in Israël op 18-jarige leeftijd het leger in. Ultraorthodoxe joden kregen echter op religieuze gronden vrijstelling. Ze maken ongeveer 10 procent uit van de Israëlische bevolking.

Anderhalve week geleden gingen nog 350.000 orthodoxe joden de straat op om te protesteren tegen het voornemen van premier Benjamin Netanyahu om de vrijstelling op te heffen.

Bron: ANP / Foto: ANP-foto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

19 weetjes over Israël

19 weetjes over Israël

Israël viert 70-jarig bestaan

Miriam Duijf

Israël 19 april 2018
Christenen uit Gaza wachten op toegang Jeruzalem

Christenen uit Gaza wachten op toegang Jeruzalem

Kunnen Arabische gelovigen Pasen vieren in Heilig Grafkerk?

Israël 29 maart 2018
Hamas organiseert op 14 mei Grote Mars van Terugkeer

Hamas organiseert op 14 mei Grote Mars van Terugkeer

Doel: aandacht voor verslechterende situatie in de Gazastrook

Israël 27 maart 2018