Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Dagelijks wonder in Homs

Christenen vangen mensen op die te oud zijn om te vluchten

in Geloven

'Ik ben niet bang, je mag mijn foto op de site zetten. Iedereen kent ons in Homs'. Bejaardenverzorgster Lordes Zedan (37) komt uit één van de zwaarst getroffen steden van Syrië. Delen van de stad zien eruit alsof er een atoombom op gegooid is. Maar juist in deze stad voltrekt zich elke dag een klein wonder.

Syrische families zijn drie-of vier-generatie-families. 'Toen al die huizen verwoest werden, vluchtten de families weg. Maar het is niet eenvoudig om je krakkemikkige opa of oma mee te nemen op de vlucht. Sommige bejaarden zeiden: gaan jullie maar zonder mij. Ze wilden hun kinderen niet tot last zijn. Dus ze probeerden zichzelf te redden, maar dat lukte niet altijd. Daarom zijn we voor hen een bejaardentehuis begonnen'. Het tehuis is een uniek verband van 25 protestante en katholieke medewerkers, en de 45 bewoners zijn zowel christenen als moslims die met elkaar babbelen of een breiwerkje opzetten. Aan het hoofd staat een 82-jarige non.

Midden in de gevechtszone
Dominee Mofid Karajili, ook werkzaam in het bejaardentehuis, stuurt rechtstreeks vanuit Homs nog een email. 'Zeven maanden lang was ons tehuis onder controle van opstandelingen, en een maand lang bevonden we ons midden in de gevechtszone. Nu is het Syrische leger weer de baas in de wijk en keert de rust terug'.

Niet zonder onze hulp
Dus is het hoog tijd om alle schade te herstellen - een dure grap als je geen enkele overheidsfinanciering krijgt. 'Bovendien kunnen steeds meer families de financiële bijdragen niet meer opbrengen, omdat ze zelf honger hebben'. Wereldwijde geruchten dat de laatste christen uit Homs vertrokken was, blijken dus toch niet waar. Dat is mede te danken aan Lordes en haar collega's. Wat zij van ons vragen? 'Bid vooral, en kijk daarnaast of je ons financieel kunt bijstaan'.

Tekst: Matthea Vrij 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Immigratiedienst moet bekeerlingen beter behandelen

Immigratiedienst moet bekeerlingen beter behandelen

Staatssecretaris geeft gehoor aan kritiek belangenorganisaties

vluchtelingen 5 juli 2018
Koffiedrinken met een vluchteling

Koffiedrinken met een vluchteling

Vluchtelingen schenken een 'bakkie' op Wereldvluchtelingendag

vluchtelingen 20 juni 2018
'Nacht van de Vluchteling': wandelaars halen veel geld op

'Nacht van de Vluchteling': wandelaars halen veel geld op

Dit heb je dit weekend gemist op tv en radio (week 25)

Bart van Delen

christelijke... 18 juni 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’