Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Paus verleent 19 mannen titel van kardinaal

in Nieuws

Paus Franciscus verleende 19 geestelijken zaterdag de titel van kardinaal. Hij overhandigde hun de ring die hun band met de wereldkerk symboliseert, en de kardinaalshoed met de 15 kwasten, die rood zijn als het bloed dat martelaren voor het christelijk geloof hebben vergoten.

Het is het eerste consistorie, zoals de samenkomst van de nieuwe kardinalen heet, onder Franciscus. Hij werd op 13 maart vorig jaar tot hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk gekozen. De namen van de 19 werden vorige maand bekend. Onder hen is de nieuwe tweede man van het Vaticaan, kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin, en Gerhard Ludwig Müller, het hoofd van de Congregatie voor de Geloofsleer, die waakt over de zuiverheid van het rooms-katholieke geloof.

De meeste anderen komen uit niet-westerse landen, zoals de aartsbisschoppen van de Chileense hoofdstad Santiago en de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul en de bisschop van Les Cayes in Haïti. Ook aartsbisschop Vincent Nichols van Westminster (Londen) krijgt de kardinaalshoed.

Een van de 19 nieuwe kardinalen, de 98-jarige Italiaan Loris Francisco Capovilla, woonde om gezondheidsredenen de plechtigheid niet bij.

In het college van kardinalen zaten twee Nederlanders: oud-aartsbisschop Ad Simonis van Utrecht en zijn opvolger Wim Eijk. Omdat hij ouder dan 80 jaar is, mag Simonis niet meer deelnemen aan het conclaaf dat de nieuwe paus kiest.

 

Bron & foto: ANP

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

‘Geloof lijkt op een plantje dat je tijdig water moet geven'

‘Geloof lijkt op een plantje dat je tijdig water moet geven'

Schrijfster Esther Gerritsen opnieuw in gesprek met Tijs

Reinald Molenaar

Heleen Mees in 'Adieu God?'

Heleen Mees in 'Adieu God?'

'Zingeving is een vorm van luxe'

26 oktober 2018
Paus Franciscus staat open voor een bezoek aan Noord-Korea

Paus Franciscus staat open voor een bezoek aan Noord-Korea

‘We moeten nog nadenken over de voorwaarden’

23 oktober 2018