Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Johannes Paulus II: Heilige twijfelaar

Dagboeken niet vernietigd maar als boek uitgebracht

in Mediatips

Paus Johannes Paulus II heeft zich tientallen jaren afgevraagd of hij God wel genoeg diende. Dat blijkt uit zijn privé-dagboeken die deze week in boekvorm zijn uitgebracht. Het boek is samengesteld uit notities die de paus tussen 1962 en 2003 heeft opgeschreven.

De paus wilde echter dat zijn dagboeken na zijn dood werden vernietigd. Toch vond de persoonlijke assistent van de paus de dagboeken te waardevol om te verbranden. De reacties in zijn geboorteplaats Krakow in Polen zijn gemengd.

De dagboeken geven een kijkje in zijn innerlijke spirituele leven. Ondanks dat de paus bij iedereen enorm populair was, twijfelde hij vaak of hij zijn werk goed genoeg deed. In zijn notities is er weinig aandacht voor  publieke gebeurtenissen en zijn actieve rol in Polen ten tijde van het communisme.

Paus Johannes Paulus II, die de katholieke kerk leidde van 1978 tot zijn dood in 2005, wordt in april heilig verklaard.

Bekijk video op Spirit 24

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

‘Abortus ligt hypergevoelig’

Gert-Jan Schaap

13 juni 2018
Paus troost huilende jongen en geeft hoopvol antwoord

Paus troost huilende jongen en geeft hoopvol antwoord

‘God was trots op jouw vader’

‘Meest heilige auto ooit’ wordt binnenkort geveild

‘Meest heilige auto ooit’ wordt binnenkort geveild

Paus wil Lamborghini Huracán niet; wordt verkocht voor het goede doel

Gert-Jan Schaap

6 april 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’