Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

'Sfeer in Caïro uitgelaten, ook gespannen'

in Christelijk Nieuws

De sfeer in de Egyptische hoofdstad Caïro is "uitgelaten, maar tegelijk ook gespannen". ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind zegt dat vanuit Caïro waar hij is voor gesprekken met politici, mensenrechtenactivisten en vertegenwoordigers van de Koptische kerk.

Voordewind was zaterdag bij het Tahrir-plein, maar heeft om veiligheidsredenen geen poging gedaan op het plein te komen, dat hermetisch is afgesloten met prikkeldraad en detectiepoortjes. Rond het plein staan ook tanks en Voordewind zag ambulances af en aan rijden.

Twee jaar geleden was Voordewind ook op het Tahrir-plein, dat toen in handen was van demonstranten. Nu is het centrum van Caïro volledig onder controle van het leger. Ook toen was de stemming feestelijk, maar hing een omslag voortdurend in de lucht.

Voordewind is samen met ChristenUnie-europarlementariër Peter van Dalen in Caïro om te bezien wanneer en hoe Europa weer hulp aan Egypte kan geven. Een hulpbudget van 4,8 miljard euro is door de EU-landen eerder bevroren.

De meeste Egyptenaren die Voordewind in Caïro sprak zijn "superenthousiast" over het bewind van generaal Al-Sisi, die vorig jaar juli president Mohamed Mursi van de Moslimbroederschap afzette. Ook de Kopten zijn onder Al-Sisi stukken beter af dan onder Mursi, merkt Voordewind. "Zij vieren dubbel feest. Ze herdenken de opstand van 3 jaar geleden tegen toenmalig president Hosni Mubarak, en de bevrijding van de Moslimbroederschap."

 

Bron: ANP

 

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons