Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Rijke gelovigen ergeren zich aan kritiek paus

Geldschieters rooms-katholieke kerk aarzelen

in Nieuws

De paus is erg stellig in zijn mening over rijkdom en ongebreideld kapitalisme. Zijn kritiek veroorzaakt echter irritatie onder de rooms-katholieke superrijken in de Verenigde Staten.

De paus is een uitgesproken socialist. In toespraken en leerbrieven uit hij zich kritisch over de oneerlijkheid die verbonden lijkt te zijn met het kapitalisme. In een brief die hij in november 2013 schreef aan de christenen wereldwijd, zet hij zich af tegen de kapitalistische structuren van macht en materie; hij beschouwt deze als ‘een nieuwe tirannie’. Volgens de kerkleider kunnen christenen gelukkig worden door voor de armen te kiezen.
 
Irritatie
Rechtse Amerikaanse rijken, zoals senator John McCain en de conservatieve radiopresentator Rush Limbaugh, uitten hun ergernissen over de kritiek al eerder. Limbaugh schaarde de kritiek van de paus zelfs onder ‘onversneden marxisme’.
 
De blijvende aandacht voor economische rechtvaardigheid begint ook de geldschieters van de Rooms-Katholieke Kerk in de Verenigde Staten te irriteren. Investeerder Ken Langone vertelde in een gesprek met Timothy Dolan, aartsbisschop van New York, dat ‘een vriend’ twijfelt om nog langer bij te dragen aan de restauratie van de St.-Patrick Cathedral in New York. “De paus moet niet iedereen over één scheren,” klaagde de steenrijke Langone. “Rijke mensen in het ene land zijn niet hetzelfde als in het andere land.”
 
Vrijgevigheid
Aartsbisschop Dolan ziet de zaak iets genuanceerder; volgens hem houdt de paus van arme én rijke mensen. “De paus spreekt zijn dankbaarheid uit voor de vrijgevigheid van de Amerikaanse katholieke kerk,” aldus Dolan. “Er is geen ander land op de wereld dat zo vrijgevig is. Ik hoop dat de paus meer aandacht geeft aan de positieve kant en minder focust op het negatieve.”
 
Het is nog maar de vraag of de paus zijn kritiek voortaan voor zich houdt. Het verholen dreigement van Langone zou hem wel eens kunnen aansporen om zijn verlangen naar een ‘arme kerk en een kerk voor de armen’ waar te maken.

Bron: ND

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Rappende priester Sweet Paul

Keniaanse katholieke kerk schorst rappende priester

‘Ik breng jongeren naar Christus’

katholieke kerk 27 juni 2018
Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

‘Abortus ligt hypergevoelig’

Gert-Jan Schaap

ethisch dilemma 13 juni 2018
Italiaanse priester vindt € 36.000 in biechtstoel

Italiaanse priester vindt € 36.000 in biechtstoel

Achtergelaten door een genereuze weldoener, of door een crimineel met spijt?

katholieke kerk 11 juni 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’