Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Paus bezoekt Midden-Oosten

in Nieuws

Paus Franciscus brengt in mei een bezoek aan het Midden-Oosten. Hij gaat naar de voor christenen belangrijke gebieden in Jordanië, Israël en de Palestijnse gebieden. Het is het eerste bezoek dat Franciscus als paus aan het gebied brengt.

Met de reis herdenkt Franciscus ook dat het deze maand 50 jaar geleden is dat paus Paulus VI en de geestelijk leider van de orthodoxe kerken, patriarch Athenagoras, elkaar in Jeruzalem ontmoetten. Dat was de eerste ontmoeting tussen de leiders van de Rooms-Katholieke Kerk en de orthodoxe kerken sinds de breuk tussen het westerse en oosterse christendom in 1054. Franciscus zal in Jeruzalem de huidige geestelijk leider van de ongeveer 300 miljoen orthodoxe christenen ontmoeten, patriarch Bartholomeüs.

Franciscus is uitgenodigd door zowel de Palestijnse president Mahmoud Abbas als de Israëlische president Shimon Peres. De paus heeft sinds zijn aantreden vorig jaar gehamerd op vrede in het Midden-Oosten. Hij heeft zich uitgelaten over het Palestijns-Israëlische conflict, de oorlog in Syrië en het lot van christenen in het Midden-Oosten.

Franciscus kondigde zijn reis naar het Midden-Oosten, die hij een "bedevaart van gebed'' noemde, zondag aan tijdens zijn wekelijkse toespraak op het Sint-Pietersplein. De paus bezoekt van 24 tot 26 mei Amman, Bethlehem en Jeruzalem. Paus Johannes Paulus II bezocht de regio in 2000 en paus Benedictus XVI in 2009.

 

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

‘Abortus ligt hypergevoelig’

Gert-Jan Schaap

ethisch dilemma 13 juni 2018
Italiaanse priester vindt € 36.000 in biechtstoel

Italiaanse priester vindt € 36.000 in biechtstoel

Achtergelaten door een genereuze weldoener, of door een crimineel met spijt?

katholieke kerk 11 juni 2018
Kerk van kardinaal Wim Eijk sluit de deuren

Kerk van kardinaal Wim Eijk sluit de deuren

Utrechtse kathedraal kreeg financiën niet rond

katholieke kerk 30 mei 2018

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’