Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Monument voor satan naast de Tien Geboden

Ophef over satanisch beeld bij Amerikaans parlementsgebouw

in Nieuws

Naast het parlementsgebouw in de Amerikaanse staat Oklahoma staat een beeld van Mozes’ Tien Geboden. Erg misplaatst op politiek neutraal terrein, vinden critici. Satanisten zien hier echter een buitenkans: naast dit christelijke beeld willen ze een satanisch monument plaatsen.

In 2009 gaf de regering in Oklahoma toestemming voor het plaatsen van het monument van de Tien Geboden bij het Capitool. Seculiere belangengroepen stelden dat dit tegen de constitutie ingaat; de regering mag immers niet één godsdienst voortrekken. De grote Republikeinse fractie legde dit naast zich neer.
 
Pluralistisch
En dan nu een reactie van ‘de Satanische Tempel’ uit New York. Dit satanisch gezelschap heeft aan de beheercommissie van het parlementsgebouw laten weten dat ook zij een standbeeld willen plaatsen. “We zijn een religieus pluralistische samenleving,” aldus Lucien Greaves, woordvoerder van de Satanische Tempel. “Als het ene kan, moet het andere ook kunnen. We doen in ieder geval ons best.”
 
Representatief
Regeringsleden noemen het plan onrealistisch. “Alles wat geplaatst wordt bij het Capitool moet een representatie zijn van de waarden van Oklahoma en deze natie,” aldus politicus T.W. Shannon. “De linkse filosofieën van deze organisatie rijmen niet met de waarden noch met de idealen waar dit land en haar wetten op zijn gebaseerd.”
 
 
Bron & foto: Washingtonpost

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

‘Als jongensbesnijdenis niet meer mag, waarom abortus dan wel?’

‘Als jongensbesnijdenis niet meer mag, waarom abortus dan wel?’

Prikkelende vraag van cultuurtheoloog Frank Bosman

Mirjam Hollebrandse

ethisch dilemma
Christendom domineert nog steeds – op het platteland

Christendom domineert nog steeds – op het platteland

Religieuze diversiteit vooral in de grote steden

Willem Bikker

'Motieven IS-strijders blijken heel verschillend'

'Motieven IS-strijders blijken heel verschillend'

Nieuw tv-tweeluik: 'In het spoor van IS'

Bart van Delen

fundamentalisme

Zo vier je de veertigdagentijd met kinderen

Maak een 'kijktafel' – en 8 andere tips