Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Kerkbezoek blijft dalen

Gereformeerden meest trouw

in Nieuws

Het aantal mensen dat geregeld een kerk, moskee of synagoge bezoekt, is in 2012 verder gedaald naar 16 procent. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. In 1999 bezocht 23 procent zeker één keer per maand een religieuze dienst.

Toch rekent nog ruim de helft van de volwassen Nederlanders zich tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering. Ruim een kwart (27 procent) is katholiek, 18 procent protestants.

Gereformeerden en leden van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) zijn de trouwste kerkgangers: zo'n 60 procent kerkt minstens een keer per maand. Een op de zes Nederlanders zegt vorig jaar regelmatig (minstens een keer per maand) een kerk of andere religieuze bijeenkomst te hebben bezocht. Van de islamieten gaat 39 procent regelmatig naar de moskee.

De dalende trend in het kerkbezoek gaat niet op voor niet-westerse allochtonen. Drie van de tien gaan minstens een keer per maand naar een religieuze dienst. Dat zijn er nauwelijks minder dan 15 jaar geleden.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Groningse kerk trekt duizenden bezoekers – met whisky

Groningse kerk trekt duizenden bezoekers – met whisky

Monumentale Der Aa-kerk locatie voor whiskyfestival

Gert-Jan Schaap

kerk
Christendom domineert nog steeds – op het platteland

Christendom domineert nog steeds – op het platteland

Religieuze diversiteit vooral in de grote steden

Willem Bikker

'Kerkplanters emotioneel stabieler dan predikanten'

'Kerkplanters emotioneel stabieler dan predikanten'

En er zijn meer psychologische verschillen, blijkt uit nieuw onderzoek

Sjoerd Wielenga

kerk

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans