Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Hervormde gelovigen willen boycot supermarkt

Boze brief naar eigenaar C1000 over koopzondag

in Nieuws

Oproer in Zeist: de hervormde wijkgemeente Pniël roept hun kerkgangers op om geen boodschappen meer te doen bij de supermarkt C1000. Door middel van een brief aan de eigenaar laat een gemeentelid weten dat ze hoopt dat ‘hij zoveel verlies lijdt, dat hij de zondagsopenstelling zal afschaffen’.

De koopzondagen zorgen voor veel ophef in de christelijke gemeenschap van Zeist. De hervormden roepen nu zelfs op tot het boycotten van de C1000. Men kan volgens hen beter naar de MCD-supermarkt gaan, die op zondag gesloten is.
 
“Kennelijk zijn wij als dorp zo ver afgezakt dat wij niet meer doorhebben dat de geboden van God er tot ons heil zijn,” schrijft kerksecretaris Wim Nouwen in het wijknieuws van de Pniëlkerk. Een algemene winkelboycot van alle winkels die open zijn op zondag, is volgens Nouwen praktisch onmogelijk. “Maar prikken uitdelen in die zin kan natuurlijk wel. Als wij om te beginnen eens ophouden om de initiatiefnemers van dit voorstel, de plaatselijke C1000 en Albert Heijn, met ons bezoek te vereren en elders gaan kopen.”
 
Boze brief
C1000-eigenaar André van Ek ontving deze week een brief met het dreigement geen boodschappen meer bij hem te doen. “Wij laten u weten dat u mij en vele kerkgangers als klant kwijt bent zolang u op zondag de winkel opendoet,” stelt schrijfster Van Hell. “Wij hopen dat u zoveel verlies lijdt, dat u de zondagsopenstelling zult afschaffen.”
 
Hel en verdoemenis
Van Ek zegt respect te hebben voor het geloof, maar dit gaat hem te ver. “In kerken spreken ze over barmhartigheid, normen en waarden, saamhorigheid – nou, daar merk ik niets van. Er wordt hel en verdoemenis over mij gesproken. Ik vind het ongehoord, het zijn chantagepraktijken om mij kapot te maken.”
 
Toch maakt de eigenaar zich geen zorgen om de klanten die hij gaat missen. “Ik denk dat de koopzondag het verlies van deze klanten ruimschoots goedmaakt. Het gaat maar om een klein aantal klanten.”
 
 
Bron: AD

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Schrijver Johan Lock te gast in ‘EO Onderweg’

Schrijver Johan Lock te gast in ‘EO Onderweg’

‘Ik ben helemaal klaar met kerken die continu ‘namens God’ praten’

kerk 19 mei 2018
De zondag van een blije kerkganger

De zondag van een blije kerkganger

Blog van Andries Knevel

Andries Knevel

Ook kerken moeten straks voldoen aan de nieuwe privacywet

Ook kerken moeten straks voldoen aan de nieuwe privacywet

Maar zijn ze er wel klaar voor?

Joëlle Post

kerk 18 mei 2018

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’