Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

"Franse christenen maakten God sympathieker"

Jip Wijngaarden ontmoette God in Frankrijk

in Mediatips

"Ik zag christenen altijd als amateuristisch, dommig en hypocriet. Maar op het Zuid-Franse platteland ontmoette ik christenen die authentiek waren, samen aten, wijn dronken en mij vertelden dat God van mij hield." In Andries vertelt actrice Jip Wijngaarden hoe ze God ontmoette in Frankrijk.

Wijngaarden brak op haar achttiende door in de rol van Anne Frank. In de jaren daarna groeide ze uit tot een steractrice. Maar achter de roem zat een meisje die zichzelf de moeite niet waard vond. "Iedereen wilde mij zijn, maar zelf wilde ik mezelf niet zijn", zo vat actrice en kunstschilder Jip Wijngaarden de periode na haar doorbraak samen.

Het gevolg was dat Jip zich stortte in een leven met uitgaan, drank en drugs. "Ik was bezig mijzelf kapot te maken omdat ik mezelf haatte."

Later verhuisde Wijngaarden naar Zuid-Frankrijk, waar ze tijdelijk ging wonen bij de vader van haar grote liefde, hoewel de relatie tijdelijk stopgezet was. "Hij wilde mij overtuigen dat zijn zoon een goede partij voor mij was en ook dat God bestond."

Gods stem
Uiteindelijk was het Parijs waar Jip God ontmoette. "Ik was in de hal van de Sorbonne toen God tegen mij sprak. Niet letterlijk: zijn stem klonk in mijn borst. Hij zei: Wijngaarden, hou nu eens even je kop. Nu is het Mijn beurt. Nu even zitten en luisteren."

"Ik begon te huilen en toen ik daar op de grond zat in een donker hoekje zag ik een beeld van Jezus. Het was een spiritueel, mystiek moment voor mij. Ik werd opnieuw geboren. Mijn ogen werden geopend."

Jip Wijngaarden is zondagavond 22 december 2013 te gast bij Andries, 00:10 uur, Nederland 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Annemarie wordt langzaam blind

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’

Mirjam Hollebrandse

Spelersmakelaar Peter de Bos kwam tot geloof

Spelersmakelaar Peter de Bos kwam tot geloof

'God moet je bij de kladden pakken'

Wilfred Hermans

getuigenissen 19 juni 2018
'Hier heb ik geleerd wat genade is'

'Hier heb ik geleerd wat genade is'

Pieter-Jan woont en werkt in een woongemeenschap

Nathalie van 't Slot

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’