Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Voedsel verspil je niet

"Hoe kun je God danken voor Zijn gaven, als je zó veel in de kliko kiepert?”

in Nieuws

Al zolang er voedsel bestaat, bestaat er voedselverspilling. Miljoenen mensen, ook christenen, gooien dagelijks flink wat etenswaren weg. CU-Kamerlid Dik-Faber vindt dat het anders moet, meldt het Reformatorisch Dagblad. “Hoe kun je God danken voor Zijn overvloedige gaven, als je dagelijks zó veel in de kliko kiepert?”

Wat Dik vooral dwarszit, is dat er in Nederland 70.000 mensen afhankelijk van de voedselbank, terwijl supermarkten door wet- en regelgeving verhinderd worden om hun overschotten te schenken aan voedselbanken. “Iets wat over de houdbaarheidsdatum is, móéten ze weggooien. Als ze het weggeven, zijn zij wettelijk aansprakelijk voor wat er eventueel, heel misschien, bij de ontvanger mis zou kunnen gaan.” 
 
Dik denkt dat het opgelost kan worden door een zogeheten Good Samaritan Law: een wet die voor supermarkten die aan voedselbanken leveren de eisen wegneemt. Op 13 december organiseert Dik een symposium om nog scherper te krijgen waar de wettelijke belemmeringen precies zitten.
 
Beam: Share your food!
Het probleem ligt niet alleen bij supermarkten. Elke burger kan iets doen om de voedselverspilling tegen te gaan. Laat je inspireren door EO Beam: afgelopen zaterdag staken zij de handen uit de mouwen en gingen op stap om eten in te zamelen voor de Voedselbank. Bekijk hieronder het filmpje!

Bron: RD/Beam

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Erwin Kroll verwacht een weersverandering

Erwin Kroll verwacht een weersverandering

Deze zomer is – zeker in het Middellandse-Zeegebied – extreem heet en droog. Is dat nu een gewone uitschieter, net als in 1947 en 1976, of duidt het...

Zo hoef je nooit meer eten weg te gooien

Zo hoef je nooit meer eten weg te gooien

10 tips op Wereldvoedseldag

Heleen Dekens

‘Het is tijd voor een ouderling duurzaamheid’

‘Het is tijd voor een ouderling duurzaamheid’

Michazondag in het teken van klimaatverandering