Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Verklaring gedrag nodig voor functie in kerk

Gedragsverklaring moet seksueel misbruik verminderen

in Nieuws

De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland wil dat medewerkers en vrijwilligers die een functie in de kerk aanvaarden een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overleggen. De verplichting wordt vanaf 1 januari ingevoerd.

De kerk hoopt hiermee te voorkomen dat plegers van seksuele delicten een baan krijgen in de kerk. Daarnaast wil de kerk meer zekerheid dat medewerkers die met persoonsgegevens of financiën te maken hebben, te vertrouwen zijn. 

Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat iemand zich netjes heeft gedragen en bijvoorbeeld geen misdrijf heeft gepleegd. Steeds vaker vragen werkgevers en vrijwilligersorganisaties om zo'n verklaring. De verplichting binnen de kerk geldt onder meer voor priesters, maar ook voor vrijwilligers die met jongeren werken, geld beheren of toegang hebben tot persoonsgegevens. 

De Rooms-Katholieke Kerk werd de laatste jaren opgeschrikt door verhalen over seksueel misbruik. De commissie onder leiding van oud-minister Wim Deetman (CDA) deed daar in Nederland onderzoek naar. Het meldpunt kreeg sinds haar oprichting in 2010 duizenden misbruikmeldingen binnen, waarvan verreweg de meeste met seksualiteit te maken hadden.

Bron: ANP/NOS

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

‘Mijn dochter raakte zwanger op haar 14e’

‘Mijn dochter raakte zwanger op haar 14e’

‘Ze gooide niet alleen haar eigen toekomst om, maar ook die van mij’

Praten over seks: hoe doe je dat goed?

Praten over seks: hoe doe je dat goed?

Nieuw boek roept op tot maatschappelijk debat

Rachèl Koopman

seksualiteit 23 maart 2018
Oud-politiechef Annet Alagbe over geweld tegen vrouwen

Oud-politiechef Annet Alagbe over geweld tegen vrouwen

‘Mannen moeten niet bang worden vrouwen te versieren’

Tirza van der Graaf

kerk 8 maart 2018

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’