Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

"Paus maakt zich doelwit maffia"

in Nieuws

Paus Franciscus' kruistocht tegen corruptie maakt hem tot doelwit van de maffia. Dat zegt de Italiaanse officier van justitie Nicola Gratteri. Hij bestrijdt de maffia in Zuid-Italië.

(imported body)

Volgens Gratteri worden maffialeiders die zakendoen met corrupte geestelijken zenuwachtig van Franciscus' pogingen om het kerkelijk bestuur transparanter te maken.

Witwassen
Zo heeft de paus ingestemd met de reorganisatie van de bank van het Vaticaan, het Instituut voor Religieuze Werken. Al jaren zijn er verdenkingen dat de bank wordt gebruikt om maffiageld wit te wassen.

Gratteri sluit niet uit dat maffialeiders de paus weg willen hebben. "Daar denken ze zeker over na. Ze kunnen gevaarlijk zijn", zei hij. Hij zei niets over concrete aanwijzingen voor een aanslag op de paus.

Banden met maffia
Hij hekelde ook de contacten van priesters en bisschoppen in Zuid-Italië met lokale maffialeiders. Dat vergroot de macht van de maffia en het aanzien van zijn leiders bij de bevolking, zegt hij.

Bron: NOS

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Wat moet de paus met het misbruik in zijn kerk?

Wat moet de paus met het misbruik in zijn kerk?

Drie vragen aan Vaticaanwatcher Hendro Munsterman

Tirza van der Graaf

28 augustus 2018
Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

‘Abortus ligt hypergevoelig’

Gert-Jan Schaap

13 juni 2018
Paus troost huilende jongen en geeft hoopvol antwoord

Paus troost huilende jongen en geeft hoopvol antwoord

‘God was trots op jouw vader’

Zo verduurzaam je je kledingkast

11 leuke en makkelijke tips om mee aan de slag te gaan