Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Opvang Vluchtkerkgroep geregeld

in Nieuws

Een groot deel van de groep uitgeprocedeerde asielzoekers die bekendstaat als de Vluchtkerkgroep, is vrijdagavond alsnog ingegaan op een aanbod voor opvang in een voormalige gevangenis in Amsterdam. Dat heeft Gerhard Scholte van de taakgroep Vluchtelingen van de Amsterdamse Raad van Kerken zaterdag gezegd.

Van de 159 vluchtelingen gaan er 75 naar het oude huis van bewaring aan de Havenstraat. Daar kunnen ze 6 maanden blijven, aldus Scholte. Uitgeprocedeerde asielzoekers die niet tot de groep van 159 behoren, kunnen niet naar de Havenstraat. Mensen in deze 'restgroep' die kwetsbaar zijn (ziek of in de war), worden elders door de gemeente opgevangen. De anderen zullen hun eigen weg moeten zoeken, zo vult de woordvoerster van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan aan.

Van der Laan had de vluchtelingen een aantal malen een ultimatum gesteld. Het laatste liep vrijdagavond om middernacht af. De groep zit nu nog in een gekraakt kantoor aan de Weteringschans. Daar moeten ze dinsdag weg zijn. Wanneer ze gaan verhuizen, kon Scholte niet zeggen.

Onder de asielzoekers bestond veel weerstand tegen de nieuwe opvanglocatie. Het huis van bewaring deed hen terugdenken aan traumatische ervaringen in hun eigen land of in vreemdelingenbewaring. Van der Laan heeft hen de garantie gegeven dat ze ieder een sleutel krijgen waarmee ze naar believen het pand in en uit kunnen. Ook allerlei spullen als ME-uniformen en handboeien worden weggehaald.

Scholte roemt de inzet en betrokkenheid van Van der Laan. "De burgemeester heeft enorm zijn nek uitgestoken om deze groep te voorzien van 'bed, bad en brood'. Het is fideel dat hij ze zoveel extra tijd heeft gegeven om over de Havenstraat te beslissen", aldus Scholte.

 

Bron & foto ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Nog steeds verdrinken mensen voor de kust van Europa

Nog steeds verdrinken mensen voor de kust van Europa

Makers documentaire ‘De deal’ roepen op tot actie

vluchtelingen
Dit is de trailer van een nieuwe film over paus Franciscus

Dit is de trailer van een nieuwe film over paus Franciscus

‘Pope Francis - A Man of His Word’ van de beroemde cineast Wim Wenders gaat 18 mei in première

Gert-Jan Schaap

paus
Al 1,3 miljoen euro voor Syrische vluchtelingen

Al 1,3 miljoen euro voor Syrische vluchtelingen

Metterdaad-kijker neemt operatiekosten voor zijn rekening

vluchtelingen

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans