Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Holland Doc 'Calling for Koney'

Pastor Koney als 'redder in nood' van Ghanese migranten

in Nieuws

Voor zijn gemeenteleden is Pastor Koney van de ‘Pentacostal Revival Church’ een kompas, zowel geestelijk als praktisch. Liefdesproblemen, geldzorgen, ziekte en immigratievraagstukken komen in zijn spreekkamer dagelijks aan de orde.

Voor de Ghanezen die zijn gemeente bezoeken is Nederland onbegrijpelijk. Koney probeert hun brug te zijn naar deze voor hen nieuwe, beangstigende wereld. In de Holland Doc 'Calling for Koney' is te zien hoe de pastor zich op eigen, excentriek Afrikaans-Westerse wijze in de Bijlmer en tussen de Nederlandse bureaucratie beweegt.

Eenzame missie
Ondanks het overlijden van zijn vrouw, blijft hij zijn belangrijke rol voor de migrantengemeenschap met onuitputtelijke energie vervullen. Een indringend en persoonlijk portret over passie, de Ghanese cultuur, diep geloof en een eenzame missie.

Redder in nood
Ghanezen werken veel. Behalve op zondag. Dan ontmoeten ze elkaar in hun kerk midden in de Bijlmer, waar ze dansen en zingen dat het een lieve lust is. Met name de eerste Ghanese migranten spreken geen Nederlands. In de totaal onbekende Nederlandse cultuur is Pastor Koney voor hen vaak een ‘redder in nood’.

Wederzijds begrip
Veel problemen die Koney tegenkomt hebben te maken met illegaliteit en met angst en weerzin tegen Nederlandse instanties. Daarom organiseert hij maandelijks een politiedialoog in zijn kerk. Ghanese illegalen, politie, IND, politici en juristen komen dan bij elkaar. De IND legt uit hoe de regels zijn. De politie verklaart waarom ze opereren zoals ze doen. Er wordt geschreeuwd, uitgelegd, gediscussieerd en opgelost. En langzaam ontstaat een klein beetje wederzijds begrip.

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Voorganger schrijft 'open brief aan kerktwijfelaars'

Voorganger schrijft 'open brief aan kerktwijfelaars'

‘Val op zondag gewoon eens binnen’

Mirjam Hollebrandse

geloofsvragen 18 juni 2018
Platform Lazarus lanceert 'Mensen van de weg'

Platform Lazarus lanceert 'Mensen van de weg'

Nieuwe cursus leert leven te spiegelen aan dat van Jezus

geloofsvragen 6 juni 2018
21 redenen om niet in God te geloven

21 redenen om niet in God te geloven

Theoloog Marinus de Jong schreef boek over moeilijke geloofsvragen

Femke Taale

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’