Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

'Het is geen reisje maar een bedevaart'

in Christelijk Nieuws

Het bezoek aan Rome waaraan de Nederlandse bisschoppen zaterdag beginnen, is geen reisje maar een bedevaart. Hoofddoel van het zogenoemde Ad Limina-bezoek is de pelgrimage naar de graven van de apostelen Petrus en Paulus, die in Rome begraven liggen.

(imported body)

Dat zegt kardinaal Wim Eijk, die met zijn zes bisschoppen op bezoek gaat bij paus Franciscus. "We verheugen ons daar erg op, het is een open en hartelijke man". Eijk heeft de 'Heilige Vader' zelf wel eerder ontmoet, voor enkele andere bisschoppen is het de eerste keer dat ze de paus de hand kunnen drukken. "Ik sprak hem nog op de receptie voor de kardinalen toen hij paus was geworden. Hij drukte me op het hart de hartelijke groeten te doen aan Willem-Alexander en Máxima. Ik kon echt merken dat hij er fier op was dat een Argentijnse onze koningin zou worden.

Het is bijna 10 jaar geleden dat de Nederlandse bisschoppen Ad Limina (naar de verblijven) gingen, zoals dat heet. De bisschoppen hebben een rapport opgesteld over de situatie van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland. "We beantwoorden daarin vragen die in Rome leven. Bijvoorbeeld over de pastorale gezondheidszorg en over de relatie tussen de kerk en het onderwijs. Vragen die we zelf hebben gaan onder meer over de hausse aan kerksluitingen en over de manier waarop wij zijn omgegaan met het seksueel misbruik door religieuzen. Ik denk dat Nederland daarin een pioniersrol heeft gespeeld, waarvan andere landen kunnen leren", licht de aartsbisschop toe.

De bisschoppen zullen ook hun zorgen uiten over de "individualistische cultuur in Nederland, die niet erg openstaat voor gemeenschappelijke overtuigingen". Eijk: "We willen graag leren van de ervaringen van anderen."

De kerkbestuurders zullen nauwelijks tijd hebben voor toeristische uitstapjes, verwacht Eijk. Maar de vieringen in diverse kerken in Rome zijn voor hen wel feestelijk. Zondag staat een eucharistieviering in de Kerk der Friezen op het programma. De Kerk der Friezen is de kerk voor Nederlanders in Rome en staat aan de voet van het Sint Pietersplein. Deze mis is rechtstreeks op de Nederlandse televisie te zien via omroep RKK.

 

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

'Ruziemaken mag, maar niet als de kinderen erbij zijn'

paus| 'Ruziemaken mag, maar niet als de kinderen erbij zijn'

Advies van de paus aan ouders

14 January 2019
Gratis medische verzorging voor armen in Rome

paus| Gratis medische verzorging voor armen in Rome

Paus gaat met 3000 daklozen aan tafel

13 November 2018
Paus Franciscus staat open voor een bezoek aan Noord-Korea

katholieke kerk| Paus Franciscus staat open voor een bezoek aan Noord-Korea

‘We moeten nog nadenken over de voorwaarden’

23 October 2018