Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Genezing dankzij gamende puzzelaars?

"Het lijkt wel of God herstel van aarde door onze talenten wil uitvoeren"

in Nieuws

Een groep gamers hebben onlangs voor een kleine doorbraak gezorgd in de HIV-research. Met hun puzzelvaardigheden dragen ze bij aan de stap naar een nieuw geneesmiddel.

Eiwitten spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van ziektes. Als je hun 3D-opbouw weet te vinden, geeft dat een belangrijk inzicht in de werking ervan. Als je deze opbouw van ziekte-eiwitten in kaart brengt, kun je anti-stoffen gaan maken.

Nu hebben medische onderzoekers van de Universiteit van Washington gamers betrokken bij hun zoektocht naar anti-stoffen. Door middel van een online 3D-game bouwen gamers 3D-eiwitten en puzzelen ze mee met de onderzoekers. Zonder medische achtergrond helpen ze de onderzoekers met hun ruimtelijk inzicht en puzzelvaardigheden. Wat een prachtig gegeven: gamen voor genezing. Blijkbaar is de probleemoplossende vaardigheid van een gamer toch nog goed voor meer dan vermaak.

Meer oplossingen mogelijk?
Zou je met games ook andere problemen kunnen oplossen? Armoede? De economische crisis? Het voorspellen van een natuurramp? Games zijn speelbare systemen; al spelend kun je een complexe vraagstukken doorgronden en ontrafelen.

Mocht u zich zorgen maken om uw gamende kind: misschien komt er een dag dat uw kind spelenderwijs bijdraagt aan een oplossing tegen kanker, alzheimer of parkinson. Het trainen van het probleemoplossend vermogen, 3D-inzicht en coöperatie zijn een aantal van de bewezen voordelen van gamen. Vaardigheden die wetenschappers nodig hebben om nog meer te ontdekken over de werking van Gods ingenieuze ontwerp.

Herstel
God heeft ons veel talenten gegeven om te onderzoeken, creëren en repareren. Het lijkt er op dat God veel van het herstel van deze aarde via onze talenten wil bewerkstelligen. Doordat games complexiteit toegankelijker maken en onderzoektalent daardoor wordt getraind, denk ik dat games daar een steeds grotere rol in gaan spelen.


Auteur: JP van Seventer

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Zelfs Tijs gaat het zwaar krijgen in ‘Tour de Celeb’

Zelfs Tijs gaat het zwaar krijgen in ‘Tour de Celeb’

Woensdag, 20.30 uur, NPO 1

Tijs van den... 3 uur geleden
1e Nederlandse Tourwinnaar Jan Janssen in 'Alles is koers'

1e Nederlandse Tourwinnaar Jan Janssen in 'Alles is koers'

Donderdag, 20.30 uur, NPO 2

christelijke... 5 juli 2018
Broodje Gezond: is eten van biologische groenten gezonder?

Broodje Gezond: is eten van biologische groenten gezonder?

Maandag, 21.00 uur, NPO 3

gezondheid 18 juni 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’