Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

BLOG | Het mooie van Thanksgiving

Blog van Johan Snel

in Geloven

Elke vierde donderdag in november is het zover. Amerikanen over de hele wereld vieren hét familiefeest van het jaar, en doen nog een lang weekend over. Kerst, zou je denken, en daar lijkt het inderdaad ontzettend veel op.

Maar het is dankdag, Thanksgiving in het Amerikaans. Sterker nog: dat is geen woordgrapje. Want die warme, o zo feestelijke dankdag hebben de Amerikanen inderdaad van ons.

Vierhonderd jaar geleden vierden de Pilgrim Fathers dankdag mee in Leiden. Toen ze na veel ontberingen eindelijk een paar huizen hadden gebouwd in de Nieuwe Wereld, was Thanksgiving een van de eerste dingen die ze deden. Nog elk jaar beginnen Amerikanen in Nederland hun Thanksgiving met een dienst in de Pieterskerk in Leiden.

Kalkoen
Bij een Amerikaanse vriendin heb ik geleerd hoe het moet. Kalkoen inderdaad, zoete aardappels, veenbessen, taart en veel lekkernijen. Maar vooral: je nodigt mensen uit, familie, buren, vrienden. Thanksgiving is pas een echte dankdag als je alle tijd hebt om mensen te ontmoeten. Warme herinneringen heb ik zelf aan Thanksgiving, ontmoetingen die je niet gauw zult vergeten.

Het mooiste ritueel, straks ook bij ons op tv, is dat van de kalkoen die gratie krijgt. De verenigde Amerikaanse kalkoenboeren brengen hun mooiste, vetste kalkoen naar de tuin van het Witte Huis en president Obama houdt een jolig toespraakje. Het is feest, ten slotte, en het eindigt ermee dat de president de kalkoen gratie verleent en een nieuw leven schenkt. In Disney Land, of ergens anders waar kinderen van hem kunnen genieten.

Het goede leven
Er zijn mensen die denken, dat dankdag zo niet zoveel met geloven te maken heeft. Omdat ze gewend zijn dankdag heel serieus op te nemen, als een dag van kerkgang en bezinning. Op de eerste woensdag van november vieren veel Nederlandse protestanten zo’n sobere dankdag, vaak met een dienst waarin wordt bezonnen en teruggeblikt.

Dat mag natuurlijk, en vanouds is dankdag inderdaad een moment waarop een heel volk zich bezint op alles waarvoor we leven. Maar dankdag als feestdag valt daar goed mee samen. Zie het als de meest praktische vorm van geloven. Je eet, deelt, viert, en ontmoet. Dankbaarheid en het goede leven krijgen zo de mooiste plek die er is, een die je deelt met je naasten.

Jammer dat wij in Nederland niet zo’n warme dankdag voor iedereen hebben. Of misschien toch? Want waarom zouden wij straks niet zo samen Kerst vieren?

 

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons