Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Protestantse feestdag voor Maria in PKN bepleit

in Nieuws

Het wordt tijd dat de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) een feest ter gedachtenis van Maria opneemt. Dat vindt dr. Hans Kronenburg uit Zeist. Voor de tweede maal, na eerder in 2010, vond gisteren in Leeuwarden de Mariaprocessie plaats.

Vanaf de Bonifatiuskerk ging het beeld naar de Dominicuskerk. De historische sporen van het beeld en de devotie gaan terug tot begin zestiende eeuw. Toen had het beeld een centrale plaats in de St. Vitus van de Oldehove, ooit de kathedraal van het bisdom Leeuwarden, waarvan enkel de toren overbleef. 

De predikant vindt dat "Maria model staat voor de kerk en de individuele gelovige". Hij verwijst naar een document van de Wereldraad van Kerken dat volgende maand besproken wordt in Zuid-Korea. "Hierin wordt zij getypeerd als een belangrijk voorbeeld voor allen die de volheid van het leven in de christelijke gemeenschap proberen te verstaan."

Volgens Kronenburg hebben protestanten "te lang niets gedaan" met de wijze waarop vanuit katholiek perspectief naar Maria wordt gekeken. In het Dienstboek van de PKN zou daarom een feest ter gedachtenis van Maria, bijvoorbeeld de Annunciatie (25 maart) opgenomen moeten worden.

Bron: HetGoedeLeven

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Saskia van Meggelen verkozen tot preses van de generale synode PKN

Saskia van Meggelen verkozen tot preses van de generale synode PKN

'Ik houd van de kerk'

christelijke...
Mogen kerkgangers nadenken?

Mogen kerkgangers nadenken?

Andries Knevel reageert op uitkomsten PKN enquête

Andries Knevel

kerk
Twijfel en onthaasten in de kerk?

Twijfel en onthaasten in de kerk?

PKN haakt aan bij Maand van Spiritualiteit

PKN

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans