Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Protestantse feestdag voor Maria in PKN bepleit

in Nieuws

Het wordt tijd dat de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) een feest ter gedachtenis van Maria opneemt. Dat vindt dr. Hans Kronenburg uit Zeist. Voor de tweede maal, na eerder in 2010, vond gisteren in Leeuwarden de Mariaprocessie plaats.

Vanaf de Bonifatiuskerk ging het beeld naar de Dominicuskerk. De historische sporen van het beeld en de devotie gaan terug tot begin zestiende eeuw. Toen had het beeld een centrale plaats in de St. Vitus van de Oldehove, ooit de kathedraal van het bisdom Leeuwarden, waarvan enkel de toren overbleef. 

De predikant vindt dat "Maria model staat voor de kerk en de individuele gelovige". Hij verwijst naar een document van de Wereldraad van Kerken dat volgende maand besproken wordt in Zuid-Korea. "Hierin wordt zij getypeerd als een belangrijk voorbeeld voor allen die de volheid van het leven in de christelijke gemeenschap proberen te verstaan."

Volgens Kronenburg hebben protestanten "te lang niets gedaan" met de wijze waarop vanuit katholiek perspectief naar Maria wordt gekeken. In het Dienstboek van de PKN zou daarom een feest ter gedachtenis van Maria, bijvoorbeeld de Annunciatie (25 maart) opgenomen moeten worden.

Bron: HetGoedeLeven

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Zo trekt deze kerk steeds meer buitenstaanders

Zo trekt deze kerk steeds meer buitenstaanders

‘Wij zijn niet bang nieuwe dingen te proberen’

Wie is nieuwe PKN-voorzitter Saskia van Meggelen?

Wie is nieuwe PKN-voorzitter Saskia van Meggelen?

Dit heb je dit weekend gemist op tv en radio (week 20)

Bart van Delen

14 mei 2018
Saskia van Meggelen verkozen tot preses van de generale synode PKN

Saskia van Meggelen verkozen tot preses van de generale synode PKN

'Ik houd van de kerk'

9 maart 2018

Video's

Zo verduurzaam je je kledingkast

11 leuke en makkelijke tips om mee aan de slag te gaan