Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Kerk wil oorlogsmisdadiger niet begraven

'Oud-SS'er Priebke verdient geen begrafenis'

in Nieuws

De Italiaanse kerk en overheid willen de oud-SS'er Erich Priebke niet begraven. Zijn stoffelijk overschot is afgewezen door zowel het aartsbisdom van Rome, het stadsbestuur van Rome, Priebkes geboorteplaats Brandenburg en zijn tweede vaderland Argentinië. Priebke wordt verantwoordelijk gehouden voor honderden slachtoffers en staat bekend als 'de slachter'.

Gisteren is de misdadiger alsnog begraven. Dat gebeurde onder het toeziend oog van honderden betogers: zowel tegenstanders van de begrafenis als verschillende neonazi's. De lijkwagen werd bespuugd en beschadigd. 

De begrafenis kon plaatsvinden omdat de Priesterbroederschap van Sint Pius X zich over de zaak ontfermde. Zij wilden wel een begrafenis verzorgen, maar staan bekend om hun antisemitische verleden. Een bisschop van de broederschap heeft bijvoorbeeld ooit de Holocaust ontkend. 

De broederschap zegt in een verklaring dat Priebke inderdaad controversieel is, maar dat hij al is veroordeeld door het Italiaanse rechtssysteem. "Een christen die is gedoopt en de verschillende sacramenten heeft ondergaan, ongeacht zijn misdaden en zonden, verzoent zich bij zijn overlijden met God. Daarom heeft hij het recht op de viering van een heilige mis bij zijn begrafenis."

Wat vind jij? Heeft de broederschap gelijk, of blijft een misdadiger ook na zijn dood een misdadiger?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Bijzonder orgel hangt met ducttape aan elkaar

Bijzonder orgel hangt met ducttape aan elkaar

Restauratie Freytag-orgel Warffum gaat bijna half miljoen kosten

Joëlle Post

kerk
Peperdure domineesauto: kritiek in hoogste versnelling

Peperdure domineesauto: kritiek in hoogste versnelling

Pastor uit Pittsburgh rijdt Bentley, terwijl zijn kerk in arme buurt staat

Gert-Jan Schaap

kerk
Superschattig: peuter zingt 'Bless the Lord' in de kerk

Superschattig: peuter zingt 'Bless the Lord' in de kerk

Aanbiddingsleider in de dop

Joëlle Post

kerk

Zo vier je de veertigdagentijd met kinderen

Maak een 'kijktafel' – en 8 andere tips