Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

FILM | Scheiding door de ogen van een kind

Nieuwe film ‘What Maisie Knew’: hoe gaan kinderen als Maisie later relaties aan?

Maisie is het 6-jarige enig kind van ouders die erg druk zijn met belangrijke telefoongesprekken en belangrijke zakenreizen. Ze liggen ook in een scheiding.

Maisie is nog te jong om het allemaal te begrijpen. Ze lijkt constant op reis, van papa’s naar mama’s huis. De film laat de wereld zien vanuit Maisie’s optiek. Het is zelfs veelal vanaf haar ooghoogte gefilmd. De kijker ziet als een kind, voelt als een kind, denkt als een kind. We vangen met Maisie enkel flarden van verhitte oudergesprekken op, ruzies die vaak over haar gaan. Maar ruzies zijn het achtergrondgeluid van haar bestaan. Net als wanneer je vlakbij Schiphol woont, je went eraan.
 
Haar ouders hebben allebei veel hooi op de vork en een kind erbij is dan ontzettend lastig. Maisie, de vleeswording van hun vroegere liefde, valt tussen de mazen van het net. Ze is onderpand, onderhandelingstroef, kind van de rekening.
 
In zichzelf gekeerd
Van al dat getouwtrek tussen kinderachtige, zelfgeabsorbeerde ouders zou elk kind in zichzelf gekeerd gaan worden. Je vraagt je af hoe kinderen als Maisie later relaties zullen aangaan. Vader en moeder zijn de hoeksteen van haar bestaan. Als die het laten afweten, waar moet je dan heen? Hoe zal ze vader en moeder zien? Of onze Vader in de hemel?
 
Het kan raar lopen. De dagelijkse zorg voor Maisie valt steeds meer op de schouders van de nieuwe echtgenoten van papa en mama, en uiteindelijk worden haar stiefouders Maisie’s redding.

Worden als een kind
What Maisie Knew is een simpel verhaal. Het gaat niet in op de oorzaken van de scheiding maar blijft consequent enkel op de oppervlakte, op het niveau van een kind. De volwassen wereld is gewoon een gegeven, waarbinnen de kijker zelf weer even als een kind wordt - en ziet wat echt belangrijk is. 

Auteur: Geert Heetebrij

Geschreven door:

Geert Heetebrij

Nederlandse Amerikaan, scriptschrijver en producer

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Keiharde film met indrukwekkend verhaal

Keiharde film met indrukwekkend verhaal

Rick de Gier over nieuwe film 'Hostiles'

Rick de Gier

filmrecensies 13 april 2018
Grof en rauw maar ook mild en ontroerend

Grof en rauw maar ook mild en ontroerend

Rick de Gier over nieuwe film 'Lady Bird'

Rick de Gier

filmrecensies 6 april 2018
Martin Luther King kantelde de geschiedenis in Selma

Martin Luther King kantelde de geschiedenis in Selma

Gelijknamige film laat zien waartoe haat, racisme en geweld leiden

Gert-Jan Schaap

christendom 4 april 2018

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’