Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

FILM | Onderhandelde Luther met een terrorist?

'Kohlhaas' leert dat vergelding niet de oplossing is

De 16e eeuwse rijke paardenhandelaar Michael Kohlhaas leidt een gelukkig en vroom leven, totdat een landheer hem vreselijk onrecht aandoet. Omdat de dader een invloedrijke baron is, krijgt Kohlhaas nul op rekest bij de rechtbank. Hij neemt daarop het recht in eigen hand met een wraaktocht op het kasteel van de baron. Maar de baron ontkomt. De achtervolging leidt tot een boerenopstand; met Kohlhaas als een soort Robin Hood, die met zijn rebellenleger de gevestigde orde bedreigt.

Met een leger van honderden volgelingen is hij ongrijpbaar geworden. Wordt hij een krijgsheer? Kohlhaas spreekt zelfs recht in eigen kring door volgelingen hard te straffen wanneer ze op eigen houtje gaan plunderen.
 
Vergelding is klein denken
In zijn kamp krijgt hij een persoonlijk bezoek van de hervormer Maarten Luther (zelf in conflict met de gevestigde orde) die hem op zijn geloof aanspreekt. Is dit de weg voor een christen? Wat doet Kohlhaas zijn volgelingen en hun gezinnen aan met zijn persoonlijke oorlog? Is zijn kruistocht gerechtvaardigd?
 
Luther bezweert hem zijn wapens neer te leggen, zijn opstand te staken, zijn vijand te vergeven en Jezus in zijn lijden te volgen. Vergelding is klein denken: de oorzaak van geweld is geestelijk, de oplossing tot geweld moet dat ook zijn. De vicieuze cirkel van het kwaad kan op geen andere manier gebroken worden.
 
Maar Kohlhaas’ eis blijft overeind: hij wil enkel dat hem recht wordt verschaft.
 
Amnestie
Dan belooft de prinses Kohlhaas amnestie en een eerlijk proces, in ruil voor het staken van zijn opstand en het neerleggen en inleveren van alle wapens. Een moeilijke beslissing. Kiest Kohlhaas voor wereldse macht of zichzelf ontkennen, zijn kruis op zich nemen, en Jezus volgen?
 
En is de prinses te vertrouwen of zal een ontwapende Kohlhaas Jezus’ lijdensweg tot het bittere einde moeten volgen?
 
Auteur: Geert Heetebrij

Geschreven door:

Geert Heetebrij

Nederlandse Amerikaan, scriptschrijver en producer

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

12 christelijke films en series op Netflix

12 christelijke films en series op Netflix

Van kinderfilms tot waargebeurde verhalen

Pieter-Jan Rodenburg

christelijke... 25 mei 2018
Bioscoopfilm onthult heftig verhaal achter christelijke mega-hit

Bioscoopfilm onthult heftig verhaal achter christelijke mega-hit

‘I Can Only Imagine’ van MercyMe: geboren uit diepe pijn

Gert-Jan Schaap

christelijke... 16 maart 2018
Dit is de trailer van een nieuwe film over paus Franciscus

Dit is de trailer van een nieuwe film over paus Franciscus

‘Pope Francis - A Man of His Word’ van de beroemde cineast Wim Wenders gaat 18 mei in première

Gert-Jan Schaap

paus 14 maart 2018

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’