Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

"Elite mijdt religie als de pest"

Stefan Paas verbaast zich over verwaarlozing religie in samenleving en schrijft boek: 'God bewijzen'

in Mediatips

"De culturele elite mijdt religie als de pest", stelde prof. Stefan Paas gister in Dit is de Dag. In zijn juist verschenen boek 'God bewijzen' pleit hij ervoor religie weer een prominente plek te geven.

"De laatste tien, vijftien jaar zien we in onderzoek dat kinderen vrij jong geneigd zijn te geloven in hogere machten", stelt Paas. "Bovendien, pakweg 80% van de wereldbevolking is religieus."

Vermijden
De theoloog verbaast zich er in zijn boek over dat een deel van de culturele elite desalniettemin nauwelijks een maatschappelijke plek voor religie weggelegd ziet. "Ik constateer dat als feit. De meeste opiniemakers zullen religie proberen te vermijden, op een enkel kritisch artikel na misschien."

"De claim dat religie ondergewaardeerd en aangeboren is, dat vind ik een te grote claim", reageert Boris van der Ham van het Humanistisch Verbond. "Ik ben het eens dat de immateriële kwesties worden verwaarloosd, maar inspiratie is niet alleen te halen uit religie."

Onderwijs

Paas pleit voor meer godsdienstonderwijs in Dit is de Dag. Hij stelt dat er op dit moment veel 'religieus analfabeten' zijn. "Een grote groep mensen laat religieuze impulsen alle kanten op gaan. We voeden kinderen op in hun kunstzinnige en seksuele aanleg. Waarom zouden we dat niet met hun religieuze aanleg doen?"

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Religie en zingeving doen er wél toe

Religie en zingeving doen er wél toe

Hoe de seculiere NPO achter de feiten aanloopt

Rachèl Koopman

7 juli 2018
5 tips voor christenen tijdens ramadan

5 tips voor christenen tijdens ramadan

Wat kunnen christenen voor moslims betekenen?

18 mei 2018
Nieuwe online cursus over religie en geweld

Nieuwe online cursus over religie en geweld

Wat is de relatie tussen geloof en geweld?

9 mei 2018

Zo verduurzaam je je kledingkast

11 leuke en makkelijke tips om mee aan de slag te gaan