Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

De prijs van eenheid

Andries Knevel over wat hij bereid is om op te geven voor meer eenheid

Wat ben je bereid op te geven, om de eenheid onder christenen meer concreet gestalte te kunnen geven? Dat is de kernvraag van de Tweede Nationale Synode op 25 en 26 oktober in Dordrecht.

En omdat ik het debat over deze vraag op vrijdagmiddag mag leiden, moest ik wel wat tot mezelf inkeren. Want het is natuurlijk makkelijk om zes kerkleiders onder vuur te nemen en zelf op afstand te blijven, maar zo gaat het natuurlijk niet.
 
In wezen heb ik het met de vraag makkelijk. Ik heb geen officiële functie in een kerk, wordt ook niet door een kerk betaald, heb geen belangen in een kerk, dus ach..
 
Dus bij mij moet het om echt geestelijke zaken gaan. Ben ik bereid om de kinderdoop op te geven, of juist de volwassendoop. Ben ik bereid een theologie op te geven waarin het verbond een grote rol speelt, of juist het feit dat ik meen dat ook nu charismatische gaven in de kerk een grote rol mogen spelen.
 
Kijk en dan gaat het opeens om wezenlijke zaken. Zou er een kerk in Nederland kunnen ontstaan, met volwassendoop en kinderdoop, met verbond en chrismata, met Psalmen en Opwekking en nog veel meer?
 
Zelf ga ik naar de kerk, zowel in Crossroads in Amsterdam, een engelstalige gematigd evangelische kerk, als de Christelijke Gereformeerde Kerk van Huizen. En ik besef dus terdege dat ik geen norm ben. Maar in beide kerken, met hun eigen sfeer, hun eigen cultuur, hun eigen liturgie en hun eigen eigenaardigheden voel ik me thuis. Ik heb dus niet zoveel om op te geven. Dat heb ik al gedaan.
 
Maar…
Wanneer het gaat om, wat ik vind, dat de kern van het geloof is, namelijk het feit dat ik gerechtvaardigd word door het geloof alleen, en dat niet door mijn verdienste, maar alleen door het werk van Christus, ja, dan ga ik toch ook niets opgeven.
 
Waar genade geen genade meer is, waar het werk van Christus niet meer centraal staat, daar voel ik me niet thuis. Sterker, daar wil ik, met alle respect, niet horen.
 
Op vele onderwerpen ruimdenkend? Ja, en steeds meer. Op de kern van het Evangelie, strikt? Ja, en dat ook steeds meer. Tja, en hoe je dan een kerk moet vormen?
Ik zal het vrijdag aan anderen vragen, dat is wel zo makkelijk.


Vrijdagmiddag wordt er tijdens de Tweede Nationale Synode gedebatteerd over 'De prijs van eenheid'. 
In 't kort: Viering van samenzang, gebed, muziek en interactief (twitter)debat onder het thema 'De prijs van eenheid'. Met o.a. Jan Quintus Zwart, Eric Peels, Evert Han Ouweneel, Ab Weegenaar en Pearl Jozefzoon.

+ Klik hier voor het interview op Andries Radio met voorzitter Gerrit de Fijter over de Nationale Synode

Geschreven door:

Andries Knevel

Theoloog en schrijver

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Durven we in de kerk nog te bidden voor onze zieken?

Durven we in de kerk nog te bidden voor onze zieken?

Angst voor boetes door nieuwe privacy-wet

Miriam Duijf

55 redenen waarom vrouwen moeten (s)preken

55 redenen waarom vrouwen moeten (s)preken

'Omdat een van de beste preken ooit van een vrouw was'

Mirjam Hollebrandse

Friese kerken nu ook online te bekijken

Friese kerken nu ook online te bekijken

Foto's en video's van kerken bij elkaar op één site

kerk 5 juli 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’