Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

"Asielzoekers mogen niet meer op straat"

Raad van Europa reageert op klacht PKN

in Nieuws

Uitgeprocedeerde asielzoekers mogen niet meer zonder voorzieningen op straat worden gezet. VluchteningenWerk meldt donderdag dat het Europees Comité voor Sociale Rechten dat heeft besloten. De overheid moet zorgen voor opvang, kleding en voeding, zo meldt Advocaat Pim Fischer op zijn website. Fischer en zijn collega Jelle Klaas adviseren de Conference of European Churches, die de klacht indiende bij de het comité.

Het comité is onderdeel van de Raad van Europa en reageerde hiermee op een klacht van de Protestantse Kerk in Nederland.

Mensen zonder verblijfsvergunning "lopen het risico op ernstige en onherstelbare schade aan hun leven als zij uitgesloten worden van opvang, voedsel en kleding", citeert Fischer uit de beslissing. "De Staat moet daarom alle mogelijke maatregelen nemen waardoor hun basisbehoeften worden gewaarborgd." Er moeten op landelijk en regionaal niveau voorzieningen worden getroffen en de Staat moet ook aan het comité melden welke maatregelen hij heeft getroffen.

VluchtelingenWerk is blij met de beslissing van het comité: "Dit betekent een einde aan de vaak onmenselijke omstandigheden waarin uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland leven."

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Nu al ruim miljoen euro opgehaald voor vluchtelingen

Nu al ruim miljoen euro opgehaald voor vluchtelingen

Helpen met babyspullen, voedsel en onderdak

vluchtelingen
PKN: 'Leer vluchtelingen over religieuze vrijheid'

PKN: 'Leer vluchtelingen over religieuze vrijheid'

PKN wil samenwerken met Amnesty International

vluchtelingen
Staatssecretaris positief over initiatieven opvang

Staatssecretaris positief over initiatieven opvang

Kritiek in media op plannen CU en PKN

vluchtelingen

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans