Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Tv-evangelist beschuldigd van misleiding donateurs

in Christelijk Nieuws

De Amerikaanse tv-evangelist Pat Robertson wordt beschuldigd van fraude met hulpgelden. Volgens de documentairemakers van ‘Mission Congo’ heeft de evangelist donaties voor noodhulp in Congo gebruikt voor de exploitatie van zijn diamantmijn.

Na de genocide in Rwanda vluchten veel Rwandezen naar buurland Congo. Daaropvolgend riep Robertson zijn kijkers via christelijke zenders op om geld te doneren voor zijn liefdadigheidsorganisatie Operation Blessing, om zo de Rwandese vluchtelingen in Congo te helpen.
 
De documentairemakers stellen in Mission Congo echter dat veel van dit geld de vluchtelingenkampen niet bereikte en gebruikt werd voor een diamantmijn. Zo vertellen medewerkers van de organisatie Operation Blessing hoe hulpvluchten honderden kilometers werden omgeleid om materiaal en apparatuur bij de diamantmijn af te leveren.
 
De Briste Krant The Guardian schreef een uitgebreid artikel over de fraudepraktijken van Robertson waarin staat dat Robertson ook deed alsof het werk van Artsen zonder Grenzen door zijn organisatie werd uitgevoerd. Daarnaast meldt de krant dat de evangelist samenwerkte met dictator en oorlogsmisdadiger Charles Taylor uit Liberia.
 
Robertson zelf ontkent de beschuldigingen. Daarnaast heeft zijn woordvoerder aan de Huffington Post laten weten dat Robertson juridische stappen overweegt tegen de partijen die hem van deze fraude beschuldigen.

 

Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons